eur:
392.62
usd:
366.17
bux:
66768.87
2024. április 25. csütörtök Márk

Miért nem kell nyaggatni a férfiakat, hogy több házimunkát végezzenek?

A nőknek nincs joguk számon kérni a férfiakon a házimunkát - a miértre egy brit vizsgálat ad választ.

A nők gyakran panaszkodnak arra, hogy két műszakban dolgoznak: egyszer a munkahelyen, majd otthon, a házimunkát is elvégzik, ezért túlterheltek és nyaggatják párjukat, hogy nagyobb részt vállaljanak az otthoni munkából.

Ez a megközelítés azonban félrevezető - állítják brit szakértők, akik azt vizsgálták, hogy milyen arányban áll a fizetett és a nem fizetett munka.

Figyelembe vették a tényleges munka, valamint a fizetetlen kötelezettségek (házi- és önkéntes munkát, gondozást, stb) arányát, és azt találták, hogy a férfiak jóval nagyobb részt vállalnak a háztartást érintő munkák elvégzésében, mint amennyit elvárhatnánk tőlük.

A vizsgálat arra vonatkozott, hogyan osztjuk be az időnket. Kiderült, hogy Európában átlagosan a nők és a férfiak is napi 8-8 órát töltenek produktív munkával a munkahelyen és otthon, ám a briteknél a férfiak valamivel több "eredményes" és hasznos munkát végeznek.

A szakértők szerint amíg a nők lecsúsztatják a munkaidejüket és szülés után sokáig kiesnek a munkából, addig a férfiak gyakran túlóráznak, hogy több jövedelme legyen a családnak.

Csak azoknál a pároknál igazolódott be az eredeti feltevés, akiknél nem született még gyerek, és mindkét fél teljes munkaidős állásban dolgozik - ezekben a háztartásokban a nőket valóban jobban leterheli a sok háztartási munka.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×