Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért nem kell nyaggatni a férfiakat, hogy több házimunkát végezzenek?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nőknek nincs joguk számon kérni a férfiakon a házimunkát - a miértre egy brit vizsgálat ad választ.

A nők gyakran panaszkodnak arra, hogy két műszakban dolgoznak: egyszer a munkahelyen, majd otthon, a házimunkát is elvégzik, ezért túlterheltek és nyaggatják párjukat, hogy nagyobb részt vállaljanak az otthoni munkából.

Ez a megközelítés azonban félrevezető - állítják brit szakértők, akik azt vizsgálták, hogy milyen arányban áll a fizetett és a nem fizetett munka.

Figyelembe vették a tényleges munka, valamint a fizetetlen kötelezettségek (házi- és önkéntes munkát, gondozást, stb) arányát, és azt találták, hogy a férfiak jóval nagyobb részt vállalnak a háztartást érintő munkák elvégzésében, mint amennyit elvárhatnánk tőlük.

A vizsgálat arra vonatkozott, hogyan osztjuk be az időnket. Kiderült, hogy Európában átlagosan a nők és a férfiak is napi 8-8 órát töltenek produktív munkával a munkahelyen és otthon, ám a briteknél a férfiak valamivel több "eredményes" és hasznos munkát végeznek.

A szakértők szerint amíg a nők lecsúsztatják a munkaidejüket és szülés után sokáig kiesnek a munkából, addig a férfiak gyakran túlóráznak, hogy több jövedelme legyen a családnak.

Csak azoknál a pároknál igazolódott be az eredeti feltevés, akiknél nem született még gyerek, és mindkét fél teljes munkaidős állásban dolgozik - ezekben a háztartásokban a nőket valóban jobban leterheli a sok háztartási munka.