Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mi köze a jövedelemnek a hosszú élethez?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jól kereső nők átlagos várható élettartama egyértelműen hosszabb, mint az alacsony jövedelmű nőké - derült ki német vizsgálatból.

"Azok a nők, akik a legjobban kereső felső 10 százalékhoz tartoznak, körülbelül három évvel élnek tovább azoknál, akik a legalsó 10 százalékos kereseti kategóriába sorolhatók" - közölte az eredményt Friedrich Breyer professzor, a tanulmány szerzője, a berlini Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) kutatója.

A szakértők ennek okát abban látják, hogy a magasabb képzettség feltehetően nemcsak magasabb keresettel, hanem nagyobb egészségtudatossággal is párosul.

A kutatók azoknak a nőknek egy csoportját vizsgálták, akik legalább 25 éven keresztül fizettek nyugdíjjárulékot, és 1994 és 2005 között haltak meg. A vizsgálat során egyértelműen megmutatkozott, hogy "a magas munkajövedelemmel rendelkező nők is hosszabb ideig élnek". A hatás azonban csak fele olyan erős a nőknél, mint a férfiaknál. További kutatást igényel, hogy ez a különbség min alapul.

Korábban már számos tanulmány mutatott ki összefüggést a várható élettartam és a jövedelem között, de többnyire csak a férfiaknál. Most először bizonyították ezt a kapcsolatot a nőknél is, igaz, a hagyományos nemi szereposztás miatt ez a hatás sokkal nehezebben mutatható ki náluk, mivel a férfiak saját jövedelme - a nőkkel ellentétben - gyakran azonos az egész háztartás jövedelmével - fejtette ki a gazdaságkutató.