eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A hétvégi henyélés jót tesz az agynak

Ha felébred hétfő reggel, és nem érzi magát kipihentnek, akkor ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy nem henyélt eleget a hétvégén.

Azok, akik hétfőn egy hosszú hétvégi henyélés után kezdenek el dolgozni, sokkal jobban teljesítenek a munkahelyen, mint azok, akik kevesebb időt töltöttek az ágyban szombaton és vasárnap - derült ki a Pennsylvaniai Egyetem kutatásából.

Elég csak egy ágyban töltött délelőtt a hétvégén ahhoz, hogy az egész hetes kevés alvást bepótoljuk, ám előfordulhat, hogy 10 órás henyélés sem elegendő annak, aki hét közben a két végén égeti a gyertyát, és csak nagyon keveset alszik.

Az amerikai kutatók 159 egészséges, 30 év körüli felnőttet vontak be kísérletükbe. Két éjszakán keresztül 10 óra alvást engedélyeztek a kísérleti alanyoknak, akik közül 142-en az ezt követő öt napon csak 4 órát alhattak, hajnal négy és reggel nyolc óra között.

Ezek után engedélyeztek nekik legfeljebb 10 óráig tartó "helyreállító" alvást. A többi 17 minden éjszaka 10 órát tölthetett az ágyban.

Amikor ébren voltak, a kísérleti alanyoknak minden második órában egy számítógépes kérdőívet kellett kitölteniük - olvasható a Sleep című szaklapban megjelent tanulmányban. Azoknak, akik csak korlátozott óraszámot tölthettek alvással, lecsökkent az éberségi szintjük, valamint a reakcióidejük, és figyelni is kevesebb ideig tudtak, bár igaz, hogy egy éjszaka zavartalan, megszakítás nélküli alvás után helyreállt normális funkciójuk.

Voltak olyanok is, akik a rendszeres 4 órányi alvás után nem aludtak semmit - nem csoda, hogy ők teljesítettek a legrosszabbul.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×