Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nekivágott vakmerő útjának a 14 éves vitorlázólány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elindult világ körüli útjára szerdán a hollandiai Den Osse kikötőjéből a 14 éves Laura Dekker, hogy a legfiatalabb vitorlázóként egyedül körbehajózza a Földet. Laura és apja, aki Portugáliáig kíséri a kalandvágyó bakfist, Guppy nevű vitorlásuk fedélzetén nem sokkal 9 óra után futott ki a kikötőből az Északi-tenger felé, több mint száz bámészkodó és ötven újságíró jelenlétében.

"Egyáltalán nem félek" - mondta néhány perccel az indulás előtt a fiatal lány, aki a parton, vitorlása előtt nyilatkozott a sajtó képviselőinek. Tervei szerint önálló világkörüli útját hivatalosan "körülbelül négy hét" múlva kezdi meg Portugáliából - tette hozzá. Ügyvédje, Peter de Lange szerint Portugáliába az út előreláthatólag két-három hétig fog tartani.

Laura Dekker egy éven át küzdött azért, hogy engedélyezzék rekordkísérletét, mert a gyermekvédelmi hatóság túl fiatalnak találta egy ilyen vállalkozáshoz. Eredetileg 2009 szeptemberére tervezett indulását a gyermekvédelmi hatóság beadványára a családjogi ügyekben eljáró utrechti bíróság leállította, mert nem találta kielégítőnek a biztonsági garanciákat.

Laura Dekkernek 17. születésnapja, azaz 2012. szeptember 20. előtt be kell fejeznie útját, ha meg akarja dönteni az önálló világkörüli vitorlázás korrekordját. A csúcsot az ausztrál Jessica Watson tartja, aki májusban két nappal 17. születésnapja előtt, 210 nap alatt teljesítette a távot.