eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Mit tegyünk, ha a fagyitól nyilall a fogunk?

Az érzékeny fogakat mindenképpen kezeltetni kell, és nem csak azért, hogy a kánikulában elnyalogathassunk egy finom fagyit, vagy elkortyoljunk egy hideg üdítőt.

Ha valamilyen külső inger hatására hirtelen nyilalló fájdalmat érzünk a fogunkban, ami rövid időn belül nem múlik el, akkor gondolnunk kell a fognyaki érzékenységre. Ezt a jelenséget számos különböző inger kiválthatja, például a hideg vagy a túl forró, az édes és a savanyú ételek vagy italok.

De nemcsak ilyen jellegű ingerek okozhatnak fájdalmat, éppígy fájdalmassá válhat, ha fogmosáskor a fogkefe sörtéje érintkezik a fognyakkal - tájékoztat Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa.

Nemcsak a rossz, szuvas fogaknál fordulhat elő, hogy a zománc elvékonyodik a fog nyakánál és a foggyökért fedő cementállományban folytatódik tovább. Ez a terület különösen érzékeny a külső behatásokra, éppen ezért optimális esetben íny fedi, és védi meg ezektől a behatásoktól.

Elsősorban a helytelen fogmosási technika az, amelynek következtében visszahúzódik az íny, és ezáltal szabaddá válik az érzékeny zománc-cement határterület. Ha hosszú ideig rosszul mossuk a fogunkat, akkor a cement kopni kezd, megnyílnak az alatta elhelyezkedő dentin állomány csatornácskái a külvilág felé - ez pedig még fokozottabb érzékenységet eredményez. Vannak azonban egyéb esetek is, amelyek fognyaki érzékenységhez vezethetnek:

A nem jól záródó fogsor okozta traumás hatás is okozhatja a zománc vékonyabb nyaki részén kialakuló apró, vékony repedéseket, amelyek egy idő után a zománc hiányát és így az érzékenységet is eredményezik. A főleg idősebb korban kialakuló fogágy-betegségeknél és az ezzel járó ínyvisszahúzódásnál is kialakulhat fognyaki érzékenység.

A tünetek és az okok kezelése

A tüneti kezelés lényege, hogy a fogorvos helyileg próbálja megszüntetni az érzékenységet. Ennek érdekében enyhébb esetekben ajánlhat fogkrémeket, szájöblítőket, erősebb vagy gyakran jelentkező fájdalomnál alkalmazhat magas fluoridtartalmú speciális lakkokat.

Megoldás lehet még az úgynevezett fogászati, fluoridos iontoforézis, amely hatéves kor felett fogszuvasodás megelőzésére, felnőtteknél-fogínysorvadás következtében szabaddá vált fognyaki felszínek érzékenységének megszüntetésére, valamint erősen érzékeny rágófelületek, szabaddá vált dentin kezelésére ajánlott. Nagy kiterjedésű kopás vagy zománchiány esetén ezeket a területeket tömőanyaggal kell elszigetelni a külső, fájdalmat okozó ingerektől.

Az okok kezelésének első, alapvető lépése a helyes fogmosási technika elsajátítása dentálhigiénikus vagy fogorvos segítségével. Az erős sörtéjű fogkefét le kell cserélni közepes vagy puha sörtéjűre, a vízszintes súroló technikát pedig úgynevezett körkörös vagy söprögető technikával érdemes felváltani. Nagyon fontos még a fogközök helyes tisztítása, a fogselymezés és a fogköztisztító kefék használata.

A fogorvosi kontroll elengedhetetlen

A fogaknál jelentkező fájdalom, érzékenység esetében nemcsak azért kell fogorvoshoz fordulni, mert azonnali segítséget nyújthat, de azért is, hogy eldönthesse, hogy a jelenség hátterében valóban fogérzékenység áll-e, esetleg szuvasodás, vagy más, komolyabb betegségek.

A kezdeti tünetek sokszor megegyeznek. Ha fogágy-betegség rejlik a háttérben, megfelelő szakorvossal kell kezeltetni, ha traumás fogérintkezésekről van szó, azt fogszabályzással, tömésekkel, fogpótlásokkal szükséges megszüntetni.

Az érzékenyebb fogúaknak szükséges a féléves orvosi kontroll, és olyan kérdésekben is érdemes a fogorvosukkal konzultálniuk, mint például a fogfehérítéssel járó kockázatok.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×