Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sétálni lehet a vizet beborító szemétrétegen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több ezer tonna felgyülemlett szemét dugíthatja el a gigantikus kínai Három Szoros gát egyes zsilipjeit. Az összeállt masszát darukkal és emberi erővel emelik ki a folyóból.

A China Daily című angol nyelvű kínai napilap jelentése szerint az esős évszak júliusi kezdete óta mintegy 50 ezer négyzetméternyi vízfelületet borított be a szemét a gát által a folyón felfelé duzzasztott, közel két Balatonnak megfelelő méretű víztározóban. A szemétréteg átlagosan körülbelül 60 centiméter vastag, egyes helyeken sétálni is lehet rajta - jegyezte meg egy másik napilap, a Hubei Daily.

A képek szerint a víz hatalmas felületét borítja be az összegabalyodott szemét, köztük cipők, üvegek, faágak. Az összeállt masszát darukkal és emberi erővel emelik ki a folyóból.

Csen Lejnek, a Három Szorost üzemeltető vállalat egyik vezetőjének közlése szerint a világ legnagyobb vízi erőműjének számító létesítménynél napi háromezer tonna szemetet gyűjtenek össze, de nincs elég kapacitásuk az összes hulladék kiemelésére. Évente 150-200 ezer köbméter szemetet fölöznek le, ennek költsége eléri a 10 millió jüant (319 millió forintot) - tette hozzá.

A helyzet azzal fenyeget, hogy a felgyülemlő szemét elzárja annak a zsilipnek a kapuját, amelyen a Jangcén közlekedő hajókat átengedik. A szemét a hajócsavarokat és a hajók alját is megsértheti, míg a lebomló hulladék a környezetet és a vízminőséget károsítja.

A Három Szoros gát a világ legnagyobb kapacitású vízi-, sőt bármilyen elektromos áramot termelő erőműve. Építése több mint 254 milliárd jüanba (8095 milliárd forint) került, hatalmas víztározójának kialakítása mintegy 1,3 millió ember kitelepítésével, számtalan kulturális és természeti érték megsemmisítésével járt együtt.

Környezetvédők már évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a víztározó idővel emésztőgödörré válhat, amelyben felgyülemlenek a közeli Csungking város ipara által kibocsátott vegyszerek és a tisztítatlan szennyvíz. A zöldek szerint az is aggályos, hogy a gát feltartóztatja a természetes hordalék mozgását, ami erózióhoz vezethet a folyó alsóbb folyásánál.

Kína eddig csekély haladást ért el a víztárolóban lecsapódó szennyezés korlátozása terén, jóllehet az erre vonatkozó terveket már közel egy évtizede kidolgozták.

Az erőmű pártolói a hatalmas mennyiségű - ráadásul a szénerőművekhez képest tisztább - megtermelt energia és a folyó hajózhatóságának javítása mellett arra hivatkoznak, hogy az erőmű óriási víztárolója révén csökkenti az árvízveszélyt.

A kiömlő Jangce 1998-ban több mint négyezer ember életét követelte.