Ne egyen kettő helyett, ha várandós!

Infostart
2010. augusztus 1. 10:04
Nem helyes az a tanács a terhes nők számára, hogy kettő helyett egyenek - figyelmeztet egy brit szervezet, amely szerint a terhesség alatt felszedett plusz kilók veszélyt jelentnek az anyára és a magzatra is.

Nyugodtan ehet kettő helyett! - ez az általános tanács a várandós nők számára, akik általában meg is fogadják ezt, és alaposan elhíznak a terhesség kilenc hónapja alatt. Egy, a brit kormányhoz közel álló szervezet azonban hangsúlyozza: komoly kockázatai lehetnek annak, ha a terhes nők az átlagosnál jóval többet esznek.

A National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) szakértői szerint a várandós nők közel fele túlsúlyos vagy elhízott, ezzel pedig nemcsak saját, de magzatuk egészségét is kockára teszik. Vérrögképződés, magas vérnyomás, koraszülés, halva születés - ezek a legnagyobb veszélyei a plusz kilóknak.

Tanulmányukban azt tanácsolják a kismamáknak, hogy végezzenek napi 30 perc mérsékelt mozgást (sétáljanak, ússzanak, kerékpározzanak), egyenek reggelit, hogy később ne csábuljanak el egészségtelen harapnivalókra, és szülés után hat hónappal kezdjék el leadni a terhesség alatt felszedett felesleges kilókat.

A háziorvosoknak a túlsúlyos nőket családalapítás előtt figyelmeztetniük kell az elhízás veszélyeire, sőt már az iskolában fel kell hívni erre a problémára a lányok figyelmét - állítja a NICE, amelynek ajánlása szerint a várandós nőknek nem kell a normálisnál többet enniük, amíg elérik az utolsó három hónapot. Akkor is csak napi 200 kalóriával (ami két banánnak vagy egy tejeskávénak felel meg) érdemes többet fogyasztani.