Auguszt József elárulta a fagylalt titkát, és hogy mi teszi a jó cukrászt

Infostart
2010. augusztus 1. 10:14
Kevesen akarnak cukrászok lenni, és ezért a társadalom nézetei és a szakképzést hátráltató rengeteg adminisztráció is felelős - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Auguszt József. A cukrászmester arról is beszélt, hogy bár a cukrászoknak a sütemény a nagyobb kihívás, de a fagylaltok sem szorulnak háttérbe, majd elárult néhány műhelytitkot a fagylaltkészítéséről.

A cukrászmester tapasztalatai szerint manapság nem túl népszerű ez a szakma, viszont az baj, hogy sokan átképzéssel akarnak cukrászok lenni. Jelentkeznek nála telefonon, hogy eddig mondjuk villanyszerelőként dolgoztak, és nyolc hónap alatt letennék a vizsgát, még fizetni sem kell.

Nem bűn a túlképzettség

Auguszt József azt mondja, ő inkább a fiatalokkal szeretne foglalkozni, akikben elhivatottság van. Olyanokkal, akik büszkék a szakmájukra. A cukrászmester rögtön hozzátette, hogy miként régen is kevés volt a jó cukrász, ez ma is így van, mint ahogy jó cukrászdát is nehéz találni.

A mestercukrász ezt általános társadalmi gondnak érzi. Felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes tanulni, hiszen ő is azután végezte el a vendéglátóipari főiskolát, miután letette a szakmunkásvizsgát, mégsem érzi magát túlképzettnek.

A képzésről szólva Auguszt József megjegyezte: az állam olykor elveszi a kedvet attól, hogy a fiatalokat tanítsák, mert egy tanuló felvételével rengeteg adminisztráció jár, amit neki kell elvégezni, az iskolai hozzájárulási kérelemtől a műhely alkalmasságát igazoló kamarai engedély beszerzéséig.

A jó fagylalt titka

A cukrászmesterségben a fagylaltkészítés körülbelül húsz százalékot tesz ki - mondta el a mester, aki szerint ennek ellenére ez a fajta tudás is fontos része a szakmának.

Mára igen elterjedtek a különböző fagylatfélék Magyarországon, rengeteg variáció készül. Ráadásul az is szokásba jött, hogy különböző díszítésekkel, színekkel, gyümölccsel, grillázzsal tetézik a fagyit vevőcsalogatóként - taglalta Auguszt József.

Szerinte, miként a jó bornak, a jó fagylaltnak sem kell cégér. Úgy érzi, a rendszerváltás utáni szabadság betört a fagylaltkészítésbe is. Ráadásul ma már nem csak cukrászok árulják ezt az édességet, amit külföldről behozott félkész alapanyagból állítanak össze, ez pedig szintén nem tesz jót a minőségnek.

Auguszt József felhívta a figyelmet arra, hogy a jó fagylalt elkészítéséhez nagyon jó gép szükséges, mert a gyártás egyik sarkalatos pontja a fagyasztás.

Míg a házi készítésnél a kikevert masszát egyszerűen beteszik a mélyhűtőbe, az igazi fagyalalt egy acélhenger oldalán kikristályosodik, majd ezt egy éles keverőlap újra belekeveri a még folyékony részbe. Így lassan fagy kristályokká a fagylalt, ettől lesz igazán krémszerű és finom - avatott be a titokba a mestercukrász.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást