Vigyázzon a jelszavára, ha nyilvános helyen internetezik!

Infostart
2010. július 31. 09:19
Az internetes többlapos böngészők hiányosságait használja ki az adathalászok új módszere. Amivel személyes adatokat, jelszavakat képesek ellopni. A szakember szerint munkahelyen a rendszergazda helyettünk is odafigyel és aggódik a biztonságért, az internetkávézókban azonban már veszélyben lehetünk.

Egyre több internetes portálon kell jelszót és egyéb adatot megadnunk, és a legtöbb netező a könnyebb megjegyezhetőség érdekében mindenhol ugyanazt a passwordot adja meg. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakember azonban hangsúlyozta: a legjobb, ha mindenhol más jelszót használunk.

Sándor Zsolt elmondta: egy új adathalász módszer a többtabos (vagy más néven többlapos) böngészők gyengeségét használja ki. Szerinte védelmet jelenthet, ha nem nyitunk meg egyszerre több ablakot, és amikor befejeztük a böngészést, kikapcsoljuk azokat.

A Panda Security magyarországi ügyvezető igazgatója szerint könnyen átverhetőek vagyunk, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy milyen adatokat adunk meg. Munkahelyen a rendszergazda helyettünk is odafigyel és aggódik a rendszer biztonságáért, az internetkávézókban azonban már veszélyben lehetünk.

A szakember szerint a netcafékban a biztonsági szint alacsonyabb, ezért ha nem muszáj, akkor ne menjük fel közösségi oldalakra és kerüljük a netbankolást is. Ez utóbbit mindig csak olyan számítógépről tegyük, amelyen van megfelelő biztonsági rendszer és frissített vírusirtó.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást