"Részben a hálapénz tartja életben az egészségügyet"

Infostart
2010. július 27. 17:15
Az egyik kórházi szakmai szervezet szerint részben a hálapénz tartja életben az egészségügyet. Vezetőjük úgy véli: az ellátórendszerben ott alakultak ki a hiányszakmák, ahol nem volt csúszópénz. Az egészségügyi államtitkár-helyettes reagálásban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány a rezidensrendelettel már megtette az első lépést a paraszolvencia visszaszorításához.

 Hatalmas méreteket öltött a hálapénzrendszer az egészségügyben. A Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének elnöke szerint évente több tízmilliárd forintot adnak borítékban a betegek az orvosoknak. Pusztai Dezső szerint részben a hálapénz tartja életben az egészségügyet, ugyanakkor pusztán az orvosi fizetések növelésével nem lehet megoldani a problémát.

"Azt ma már nem vitatja senki, hogy ez a struktúra ezt az ellátási színvonalat az igényekhez képest nem tudja biztosítani. Vagy csökkenteni kell az ellátáshoz való hozzájutást, vagy úgy kell átalakítani a struktúrát, hogy a megfelelő ellátáshoz mindenki hozzájuthasson, a szolidaritás alapon történjen a finanszírozás, de végig kell gondolni, hogy mely centrumban, intézményben milyen ellátást adhassanak, és mit nyújthat az alapellátás. Ehhez kell rendelni a megfelelő kapacitást, és a személyi-tárgyi feltételek kialakításával a finanszírozást is" - mondta Pusztai.

Úgy tudjuk, az egészségügyi kormányzatot is foglalkoztatja a hálapénz kérdése. Cserháti Péter egészségügyi államtitkár-helyettes szerint az új kormány már megtette az első érdemi lépést a paraszolvencia megszűnéséért.

"Az van bennünk, hogy ketté kell választani a magánorvosi tevékenységet és az állami intézményben történő orvosi tevékenységet. Igenis bennünk van a fölháborodás és a változtatni akarás. Ennek egyik lépése a rezidensrendelet elfogadása volt. Az ágazatnak lehetősége van arra, hogy egyes hiányszakmákat preferálja és a hiányszakmákban a kezdőknél a szánalmasan alacsony fizetéseket, 50%-kkal megemelje. A következő feladat pedig az életpálya-modell megalkotása lesz" - mondta Cserháti Péter.

Egy tavalyi felmérés szerint a legtöbb hálapénzt a kórházban adják az orvosoknak, átlagosan 28 500 forintot. A megkérdezettek többsége szerint a z intézményekben az ember csak akkor kap külön figyelmet a gyógyítótól, ha pénzzel tömött borítékkal érkezik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást