Ha kevés a megfelelő nő, külföldön keresnek feleséget

InfoRádió / MTI
2010. július 27. 19:00
Egyre több japán, dél-koreai és tajvani férfi keres magának feleséget külföldön.

Daniele Belanger kanadai szociológus úgy véli, ezekben a kelet-ázsiai ipari országokban egyre kevesebb a házasságra vágyó nő. A francia demográfiai intézet (Ined) által publikált tanulmány szerint a "nőhiány" kínai és vietnami bevándorlási hullámot indíthat el.

A szociológus szerint a háttérben az áll, hogy nőtt a japán, dél-koreai és tajvani nők képzettségi szintje. Egyre kevesebben fogadják el ezekben az országokban a házassági feltételeket, "dolgozó nőként akarnak élni, és inkább hajadonok maradnak".

A férfiak egészen más helyzetben vannak. Õk kötelességüknek érzik, hogy továbbvigyék a vérvonalat, és fiút nemzzenek. Emellett gyakran szüleikről is gondoskodniuk kell.

A vizsgálatok szerint az elmúlt évben a Tajvanon férjhez ment nők tizenöt százaléka külföldről érkezett, Dél-Koreában arányuk nyolc százalékra, Japánban 5-6 százalékra rúgott. Mindhárom országra jellemző, hogy a bevándorlók között a házasság miatt érkező nők aránya volt a legnagyobb.

A tanulmány szerint ráadásul a kínai és vietnami nők egyre kevésbé elégednek meg a szegényebb és paraszti családból származó férfiakkal, helyettük inkább a városi középosztály tagjai közül választanának.

A probléma megoldására számos partnerközvetítő cég jött létre. A férfi családjának a feleségjelölt közvetítéséért 5-10 ezer euró (1,5-3 millió forint) közötti összeget kell fizetnie. Belanger szerint a kiközvetített nők többsége önként jelentkezik.