Bepanaszolta a makói kórházat egy háziorvos

Infostart
2010. július 27. 17:11
Bepanaszolta az Egészségbiztosítási Felügyeletnél és az egészségbiztosítónál a makói kórházat egy háziorvos. Domokos Mária megelégelte, hogy az intézmény korlátozta a laborvizsgálatra érkezők számát. A kórház szerint egy beteg sem maradt ellátatlanul.

A Délmagyarország című napilap írt arról, hogy egy makói háziorvosnak elege lett a városi kórház gyakorlatából. Az intézmény ugyanis úgy döntött: kevesebb beteget fogad laborvizsgálatra, mondván, hogy a pénzügyi veszteségek ezt a lépést indokolják.

A kórház korábban előjegyzést vezetett be a háziorvosok által beutalt betegek számára, de ezt július elsején megszüntette, mert akkora volt a várólista.

Ezután új rendszer következett, pontrendszert vezettek be, meghatározták, hogy egy-egy laborvizsgálat mennyi pontot ér, és azt is, hogy mekkora pontérték-keret állhat a háziorvosok rendelkezésére havonta.

Domokos Mária háziorvos szerint a kórház szabálytalanul járt el, ezért kérte az Egészségbiztosítási Felügyelet és az egészségbiztosító vizsgálatát.

"Az OEP állásfoglalás szerint a kórháznak nincs joga a biztosítóval más szerződésben álló alapellátó orvosokat korlátozni." - mondta Domokos Mária.

Dehelán Aurélia, a makói kórház orvos-igazgatója is olvasta az állásfoglalást, de szerinte az nem tiltja, hogy a sürgősen, vagyis a soron kívüli laborvizsgálatra küldött betegek számát egy intézmény megtakarítási okokból korlátozza.

Márpedig náluk ez történt, és úgy véli: ez több helyütt így működik. Az InfoRádiónak elmondta mit gondol mi lehet a háttérben, ugyanis az új rendszert Domokos Márián kívül az összes makói háziorvos támogatta.

"Domokos Mária vállalkozó, neki az az érdeke, hogy a vállalkozása nyereségesen működjön, ezért valószínűleg több vizsgálatot is kér. De az, hogy a saját vállalkozását nyereségesen működtesse, nem biztos, hogy egy intézmény kárára kell megtenni. A mi esetünkben az a probléma, hogy a laborunk működésében fele részben a háziorvosokat szolgálja ki, ez 3 millió forint veszteséget termel havonta. Ezt a továbbiakban nem tudjuk felvállalni." - vélte Dehelán Aurélia.

Dehelán Aurélia elismerte, hogy egy-egy beteg volt, hogy két hetet várt a laborvizsgálatra, de hangsúlyozta, egyikőjük sem maradt ellátatlanul. A pont rendszert egyébként már bevezették Szentesen is, ahol szintén volt emiatt háziorvosi panasz. Az ÁNTSZ korábbi vizsgálata szerint ezzel a szisztémával nincs semmi baj.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást