Naomi Katajama, a japán Nagoja Női Egyetem professzora Brémában a COSPAR 2010 űrkutatási világkongresszuson mutatta be a tudományos alapon összeállított speciális receptjeit, amelyek nemcsak az űrhajósoknak jöhetnek jól, hanem éhínség esetén is bárkinek segíthetnek a túlélésben. "Mindent meg lehet enni, még a szöcskét is, amely ízletes' - érvelt a professzor.
A különleges alapanyagokból készült élelmiszereket a konferencia résztvevői meg is kóstolhatták. A porított selyemhernyógubóból és zöld levesporból készült lapoknak például nincs is ízük, de kiváló alapanyag a tavaszi tekercshez, vagy éppen a lasagnéhoz.
Az űrutazásokhoz olyan élelmiszerekre van szükség, amelyek biztosítják a kiegyensúlyozott étrendet, de kis helyen és sokáig tárolhatók. A kutatóknak azonban nem csupán ezeknek a kritériumoknak kellett megfelelniük, mert az étkezésnek a lelki egészség szempontjából is fontos szerepe van.
"Az ételeknek nemcsak a testet kell táplálniuk, hanem felfrissülést és élvezetet kell nyújtaniuk a távoli bolygókra vezető hosszú úton is" - magyarázta Katajama.
A selyemhernyó mellett kövihalból, termeszekből, csigákból, maniókából és quinoából (dél-amerikai, a libatopfélék közé tartozó gabonaféle) is készülnek alapanyagok. "Mindenből lehet porított anyagot készíteni, amelyhez csak vitaminokat és nyomelemeket kell keverni, végül a masszát lapokká lehet gyúrni. Az így készült élelmiszereket mindössze sötét és hűvös helyen kell tárolni" - tette hozzá a professzor.