Hol a legtisztábbak a strandok?

Infostart
2010. július 25. 19:55
Európa legnagyobb autóklubja, a német ADAC több európai fürdőhelyet, így Magyarország tavait is megvizsgálta a vízminőség szempontjából. Összességében a kontinens szinte minden vizében nyugodtan lehet fürödni, de nem árt vigyázni, mert vannak kivételek.

A turistaszezon közepén adott ki tájékoztatást a német autóklub Európa több mint ezer fürdőhelyének vízminőségéről. Az Északi-, valamint Balti-tenger legalább egy méter mély fürdővizeit jónak, illetve kiválónak értékelték az ADAC szakértői, ugyanakkor a sekélyebb, épp ezért főként gyermekesek által kedvelt vízterületek már gyengébb minősítést is kaptak. Ezekben a vizekben ugyanis jóval könnyebben elszaporodnak a baktériumok, amelyek fertőzésveszélyt okozhatnak - írja a penzcentrum.hu.

Egyes vizekben - például Alsó-Szászország kisebb tavain, ahol már fürdési tilalmat is elrendeltek - szaporodásnak indultak a kékalgák is, amelyek bizonyos koncentráció fölött bőrirritációt okozhatnak.

Spanyolország, Görögország, Szlovénia és Horvátország fürdőhelyein egytől-egyik zavartalanul lehet strandolni, de Dánia, Ausztria, Lengyelország és Magyarország vizei közül sem kellett egyet sem elzárni higiéniai okokra hivatkozva.

Dél-Franciaország és Olaszország egyes vidékein már más a helyzet: a gyakori és jelentős mennyiségű esőzések miatt sokhelyütt megnőtt a vizek baktériumkoncentrációja, így strandbezárások is történtek, melyek legtöbbjét mára feloldották. A Frejus és Saint-Raphael között húzódó 15 kilométer hosszú strandszakasz ismét nyitva áll a fürdőzők előtt.

Az Európai Unió minden évben megvizsgálja a területén található strandok minőségét, melyek közül idén Görögországot találta a legtisztábbnak. A görög strandok 99,8 százaléka a legjobb minősítést kapta. Ciprus lett a második, Franciaország a harmadik, Málta a negyedik, Bulgária az ötödik. A lista végén Románia végzett.

A több mint húszezer megvizsgált strandból mintegy 500 strandon nem ajánlott a fürdés, ezek közül 129 található Franciaországban.