A szülők hat hónapnyi alvást hagynak ki, ha gyerekük születik

Infostart
2010. július 24. 11:07
Minden újdonsült szülőnek nagy gondot jelent a kialvatlanság, amely súlyos depresszióhoz és váláshoz is vezethet - derül ki egy brit felmérésből.

Hatalmas öröm egy családban a gyerek érkezése, amely azonban sok kellemetlenséggel is együtt jár. A legtöbb szülő kevesebb mint négy órát alszik naponta, mert többször is felkel a gyerekhez éjszaka, hogy megetesse vagy megnyugtassa.

A kialvatlanságnak komoly következményei lehetnek, hiszen a folyamatos fáradtság miatt kedélyállapotunk ingadozik és depressziósak lehetünk. A krónikus kimerültség miatt gyakran ingerlékenyek vagyunk, ezért sokszor veszekszünk párunkkal, és ez akár válással is végződhet.

Azok, akik mindössze 4 órát alszanak , két év alatt összesen 2738 órát töltenek alvással, márpedig a szakemberek szerint legalább 3650 órát kellene - vagyis a számítások szerint 912 óra, hat hónapnyi alvás marad ki a kétéves periódusban annak, aki csak négy órát tölt alvással.

A Silentnight ágygyártó cég megbízásából ezer ember megkérdezésével készített felmérés szerint az ébren töltött éjszakákra rámehet a házasság is: minden huszadik pár mondta azt, hogy pusztán azért, mert kimerültek, különváltak társuktól.

Szakértők szerint egy felnőttnek legalább 5 óra alvás szükséges megszakítás nélkül minden nap ahhoz, hogy megfelelően tudjon koncentrálni, egyáltalán: működni. Ez azonban egyénenként változik: valakinek nyolc óra kell, valakinek háromnál kevesebb.