Közel kétszáz halott Dél-Amerikában a hideg miatt

InfoRádió / MTI
2010. július 20. 20:40
Miközben Európában tombol a nyár, Dél-Amerikában régen láttak ilyen kemény telet, mint az idei: eddig hét országban összesen 175 ember halt meg a szokatlan hideg miatt.

A helyzet Peru déli részén a legrosszabb: az Andok magasabban fekvő régióiban nem volt ritka, hogy a hőmérő higanyszála 23 fokkal nulla alá esett. Csak itt a múlt hét kezdete óta hivatalos adatok szerint 112 ember halt meg kihűlés vagy influenza következtében.

Az argentinok legutóbb tíz évvel ezelőtt tapasztalhattak hasonló ítéletidőt. Ott 16 ember fagyott halálra, további 11 a fűtési szezonban gyakrabban előforduló szénmonoxid-mérgezés áldozata lett.

A környező országokban is fagyos volt az idő: Bolíviában 18, Brazília déli részén 9, Paraguayban 5, Chilében és Uruguayban pedig 2-2 ember életét követelte a hideg. Ezen kívül Paraguayban és Brazíliában több ezer szarvasmarha elpusztult a mezőkön. Istállók nincsenek, mivel általában télen sincs túl hideg.

Bolíviában és Peruban van olyan terület, ahol a hét végéig tartó iskolai szünetet rendeltek el. A nagyobb városokban több új hajléktalanszállást nyitottak. A villany- és gázszolgáltatók egyes térségekben teljesítőképességük határán üzemelnek.