Tilos a tűzgyújtás mától Budapest erdeiben

Infostart
2010. július 19. 14:17
Mától tűzgyújtási tilalmat rendelt el a budapesti erdőkben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatósága. A tilalom értelmében a kijelölt tűzrakó helyeken és az erdő határától számított kétszáz méteres sávban tilos a tűzgyújtás.

A hetek óta tartó igen meleg, száraz és csapadékmentes időjárás következtében a fővárosi erdőkben kritikus lett a tűzveszély, ezért rendelte el a tilalmat a szakhatóság. Az erdészet szakemberei az egyébként kijelölt tűzrakó helyeken is kirakják a tiltó táblákat.

A tilalom visszavonásig érvényes, megszegője szabálysértést követ el.

Az erdőtüzek a fővárosi erdők nagy részét kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. területén minden évben több tízmillió forintos kárt okoznak, de volt olyan év, amikor a kárösszeg a százmillió forintos nagyságrendet is elérte - közölte Lomniczi Gergely szóvivő.

Különösen veszélyeztetettek a száraz termőhelyen álló fenyőerdők és a leglátogatottabb kirándulóhelyek környékén lévő erdőállományok. Minden évben több tűzeset keletkezik forgalmas utak, vasúti pályák mellett az autókból, vonatból kidobott égő cigaretták miatt.

A főváros környéki erdőterületen, sajnálatos módon minden évben több tűzeset keletkezik az egyre nagyobb számban előforduló hajléktalan telepek környezetében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lomniczi Gergely
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást