Nem árt a védőoltás a horvátországi nyaralás előtt

Infostart
2010. július 19. 20:40
Kevesen gondolják, hogy egy horvátországi kiruccanás esetén is érdemes bizonyos védőoltásokat beadatni - hívja fel a figyelmet a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetének munkatársa.

Míg a távoli utazásokra alaposan felkészülnek az emberek, addig a közeli nyaralások esetén kevésbé tudatosul bennük, hogy az otthonos kórokozók száma nagy változatosságot mutat - mondta az InfoRádiónak a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetének munkatársa.

Axmann Ágnes kiemelte: Dél-Európában, így a horvát tengerparton is előfordulhatnak olyan fertőző betegségek, amelyek Afrikából terjeszkednek át, de olyanok is léteznek, amelyek Magyarországon is megtalálhatóak.

Az egyetemi docens azt tanácsolja, hogy ha létezik védőoltás, akkor adassuk azt be az utazás előtt. A nyaralás előtt 3-4 héttel érdemes beoltatni magunkat, mert ennyi idő szükséges a védelem kialakulásához, de a hepatitis A-fertőzés esetében például az oltóanyag beadása után már két héttel kifejlődik a védelem - fejtette ki.

Axmann Ágnes közölte azt is, hogy létezik védőoltás a hastífusz, a sárgaláz és a bakteriális agyhártyagyulladás ellen. A gyermekkorban kapott védőoltást tíz év után meg kell ismételni a járványos gyermekbénulás és a diftéria elleni esetekben - tette hozzá.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást