"A civil fellépés sikere, hogy nem épülhet meg a tőketerebesi erőmű"

Infostart
2010. július 14. 19:40
Kitartó és szakszerű civil fellépéssel nagyon sok eredményt lehet elérni - mondta az InfoRádiónak a Tokaj-Hegyalja Fejlődésért Szövetség ügyvivője annak kapcsán, hogy immár jogerősen is úgy döntöttek a szlovák hatóságok: nem létesítenek a határtól mintegy 17 kilométerre fekvő Tőketerebesen szénerőművet.

Nem épülhet meg a magyar határtól 17 kilométerre, Tőketerebesre tervezett szénerőmű - döntöttek jogerősen a szlovák hatóságok. A káros hatások leginkább a világörökségnek számító Tokaj-hegyalja régiót és a Zemplén területeit érintették volna.

Ezzel egy 2006 óta fenyegető veszélyforrástól menekült meg Észak-Kelet Magyarország - mondta el az Inforádióban a Tokaj-Hegyalja Fejlődésért Szövetség ügyvivője. Takáts András emlékeztetett: a beruházás korszerűtlen technológiával barnakőszén felhasználásával termelt volna áramot, a melléktermékként keletkező szennyvizet pedig a Bodrogba vezették volna, amelynek a partján számos nagyon ritka és értékes madárfaj él.

A vízvédelem mellett a hulladékkezelés módjával sem foglalkoztak, és arra is csak burkolt utalások történtek, hogy a melléktermékekben az egészségre káros méreganyagok halmozódhatnak fel - hangsúlyozta.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást