Viharos szél és jégeső csillapíthatja a nagy hőséget

Infostart
2010. július 13. 10:49
Harmadfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt az ország több régiójára az Országos Meteorológiai Szolgálat. Véber István meteorológus elmondta, a hét második felében az ország többi részére is kiterjesztik a figyelmeztetést. Hozzátette: bárhol előfordulhat zápor, zivatar, amelyet viharos szél és jégeső is kísérhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat akkor ad ki harmadfokú figyelmeztetést, ha legalább három napon át eléri a 27 fokot a napi középhőmérséklet - mondta az InfoRádiónak Véber István.

Az OMSZ meteorológusa hozzátette: ilyenkor éjszaka sem csökken húsz fok alá a hőmérséklet, ezért nem kapja meg a szervezet azt a pihenést, amelyre szüksége van.

A kánikula miatt szerdára már az ország túlnyomó részére érvényes lesz a harmadfokú hőségriadó, csak a Dunántúl déli része lesz kivétel, ám csütörtökön és pénteken várhatóan már az egész országra érvényes lesz az OMSZ figyelmeztetése.

A meteorológus szerint hétvégén is marad a nagy meleg, de nem zárható ki, hogy pár fokkal lehűl a levegő.

Véber István felhívta arra a figyelmet, hogy a nagy hősséggel gyakran együtt járnak a zivatarok, amelyekre most is bárhol számítani lehet. A viharcellák nem fognak nagy területeket érinteni, és pontos helyüket nem lehet megmondani - tette hozzá.

A viharok környezetében erős széllökésekre, felhőszakadásra és jégesőre is számítani lehet. A meteorológus szerint kedden a koraesti órákban lehet számítani viharokra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több régióban, például a fővárosban is elsőfokú készültségi szintet jelez.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Véber István 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Véber István 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást