Felvágottat sem ehetünk a rákveszély miatt?

InfoRádió / MTI
2010. július 8. 20:20
Patkánykísérletek alapján összefüggést mutatott ki a hentesáru - felvágottak, sonkák - fogyasztása és a bélrák kialakulása között egy francia kutatócsoport, amelynek tanulmányát a francia mezőgazdasági kutatóintézet (INRA) tette közzé.

Korábbi vizsgálatok alapján is feltételezték, hogy a húsféleségek, különösen a vörös húsok fogyasztása elősegíti a bélrák kifejlődését, de ezt eddig nem támasztották alá megfelelő bizonyítékok.

A tanulmány szerzői viszont azt tapasztalták patkánynál, hogy az oxidálódott hentesáru bélrákot okozhat. Megjegyezték ugyanakkor, hogy ez több tényező egybeesése esetén következhet be.

Fabrice Pierre, az INRA kutatásvezetője elmondta, ilyen tényező a sütés-főzés módja, a hús által tartalmazott természetes színezőanyag, illetve az ízt meghatározó és a betegséget okozó baktériumok elleni védelmet nyújtó nitritek mennyisége, és maga az oxidáció.

"Amikor műanyag csomagolásban megvesszük a húst, az nem oxidált és így nem veszélyes. Ha viszont veszünk hat szelet sonkát, és kettőt fogyasztunk csak el, a másik négy szelet oxidálódik, és ez már veszélyes lehet" - magyarázta a kutató.

"Egyszerűbb megfogalmazásban a tanulmány azt jelzi, hogy a levágott sonkaszeletet nem szabad túl hosszú ideig a szabad levegőn hagyni" - foglalta össze a gyakorlati tanulságot az AFP számára Denis Corpet, a toulouse-i állatorvosi főiskola tanára, akinek kutatói elvégezték a vizsgálatot. Az eredményeket eredetileg a Cancer Prevention Research című szakfolyóirat júniusi számában ismertették.

A vizsgálatban a patkány tumorelőtti deformációit, a mikrotumorokat tanulmányozták. Az epidemológiai eredményekből arra lehet következtetni, hogy a nagy húsfogyasztóknál, ami ebben az estben napi 50-100 grammot jelent, 30 százalékkal nagyobb a bélrák kialakulásának veszélye, mint azoknál, akik nem fogyasztanak húst - mutatott rá Corpet.

"A hús önmagában nem rákkeltő, de ugyanúgy elősegíti a rák kialakulását, mint a túlzott kövérség vagy a nagyétkűség" - fűzte hozzá.

A bélrák az első számú halálozási oknak számít Franciaországban a nem dohányzók körében. Évente 36 ezer személy betegszik meg benne, és minden második eset halálos kimenetelű.