Húszezer forintért George Washington whiskyjét is megkóstolhatjuk

Infostart
2010. július 3. 09:00
Nyolcvanöt dollárért, vagyis húszezer forintnak megfelelő összegért bárki megkóstolhatja George Washington kedvenc whiskyjét. Az első amerikai elnök virginiai rezidenciájában megtalálták ugyanis azt a receptet, amelynek alapján a Washington-szeszfőzdében készítették a különleges italt az 1790-es években.

Hosszú kutatás után végre megtalálták George Washington különleges whiskyreceptjét az államférfi egykori Mount Vernon-i birtokán. Az Egyesült Államok első elnöke 1797 márciusában építtette fel a kontinens legnagyobb desztilláló üzemét, amelyben többek között whiskyt is készítettek - a szeszfőzde 1789-ben több mint 7500 dollár bevételt hozott.

Az épület 1814-ben égett le, akkor tűnt el a whisky receptje - az szeszfőzdét azonban nemrég rekonstruálták, így ott készítették el a kuriózumnak számító italt is, amellyel egyelőre 550 üveget töltöttek meg. A whiskyt július 1-jétől árusítják, a vevőknek üvegenként minimum 85 dollárrt, vagyis körülbelül húszezer forintnak megfelelő összeget kell fizetniük. A szervezők a bevétellel a virginiai oktatási programokat támogatják. Az italt az is megkóstolhatja, aki nem hajlandó ennyi pénzt kiadni érte: a Washington-birtokon ugyanis ingyenes kóstoló is lesz.