Nem élvezik a műsorokat, mégis sokat tévéznek az idősek

Infostart
2010. július 1. 19:40
Tévhit, hogy a gyerekek és a tinédzserek ülnek a legtöbbet a televízió előtt - állítják amerikai kutatók, akik bebizonyították, hogy a 65 évesnél idősebbek még több időt töltenek tévézéssel, pedig a műsorok egy részét egyáltalán nem élvezik.

Háromszor annyi időt töltenek tévénézéssel a 65 évesnél idősebbek, mint a fiatal felnőttek - erre jutottak a University of California kutatói, akik több mint háromezer, 15 és 98 év közötti embert kérdeztek meg arról, mivel töltik a szabadidejüket, naponta hány órát töltenek a képernyő előtt, társasági programokkal vagy éppen testmozgással. "Az idős emberek több órán keresztül ülnek a televízió előtt, pedig nem igazán élvezik a műsorokat, valójában másfajta programokra lenne szükségük" - mondta a kutatás vezetője, Colin A. Depp.

A naphosszat a tévé képernyője előtt ülők az adatok szerint kevésbé vannak megelégedve az életükkel, mint azok az idősek, akik testmozgással, kerti munkákkal és baráti találkozókkal töltik az idejüket. "A kutatás során azt is sikerült bebizonyítanunk, hogy sokkal kevesebb pozitív érzelmük van, miközben tévéznek. Ez az összefüggés a fiatalabbaknál nem áll fenn" - magyarázta az amerikai Journal of Preventive Medicine című szaklapban megjelent tanulmány társszerzője, Dilip V. Jeste.