A császármetszés növeli az asztma és az ételallergia kockázatát

Infostart
2010. június 26. 20:33
Kisebb eséllyel alakul ki ételallergia és asztma azoknál az újszülötteknél, akiket édesanyjuk természetes úton hozott a világra - hívták fel a figyelmet amerikai orvosok, akik kutatási eredményeik alapján arra következtetnek, hogy a császármetszés befolyásolja a gyerekek bélflórájának kialakulását.

A Puerto Rico-i és coloradói egyetem kutatói a császármetszés és az ételallergia közötti összefüggést azzal magyarázzák, hogy a szülőcsatornán áthaladó újszülöttek szervezetébe számos olyan "hasznos" baktérium jut, amely később megvédi őket a különböző betegségektől, többek között az ételallergiától, az emésztőrendszeri problémáktól és az asztmától.

Korábbi tanulmányok is arra hívták fel a figyelmet, hogy a bélrendszeri baktériumflóra fontos szerepet játszik az immunrendszer fejlődésében, a császármetszés azonban késlelteti vagy megváltoztatja a normál bélflóra kialakulását, az újszülött ugyanis nem halad keresztül a szülőcsatornán.

A császármetszéssel végződő szülések száma világszerte emelkedik, a statisztikák szerint minden harmadik-negyedik újszülött így jön a világra. Míg a II. világháború után a szülések tizenöt százalékában volt szükség a különleges beavatkozásra, manapság százból huszonnégy esetben a nők császármetszéssel hozzák világra gyermeküket. Gyakran előfordul, hogy a beavatkozás elvégzését orvosi indokok nem támasztják alá, hanem maguk az anyák döntenek mellette. .Az Egyesült Államokban 2006-ban és 2007-ben a császármetszés volt a leggyakrabban végzett sebészeti beavatkozás, számuk elérte a rekordnak számító 1,4 milliót.