Nem tesz jót a szívünknek a foci-vb nézése

Infostart
2010. június 24. 12:11
Minden óra a televízió előtt növeli a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát - figyelmeztetnek brit szakemberek.

A tévénézés még akkor is veszélyes lehet, ha teljesen egészségesek vagyunk - figyelmeztetnek brit kutatók, akik szerint minden, tévé előtt eltöltött óra hét százalékkal növeli a halálos szívproblémák kialakulásának a kockázatát.

A Medical Reaserch Council valamivel több mint 13 ezer középkorú egészséges férfi és nő tévénézési szokásait vizsgálta meg közel egy évtizeden keresztül, hogy kiderítsék, a képernyő bámulása milyen tényleges hatással van az egészségükre.

Az International Journal of Epidemiology című szaklapban megjelent tanulmányukból kiderül, hogy a vizsgálat ideje alatt 373-an haltak meg szívbetegség miatt.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a szívbetegségekből eredő halálesetek nyolc százalékát el lehetne kerülni, ha a napi átlag négy helyett csak egy órát néznénk a tévét.

A testünk nem arra lett kitalálva, hogy hosszú időszakokat üljön egy helyben. Jó ha tudjuk, hogy a foci-vb alatt a tévé előtt eltöltött hosszú órák száma nagy valószínűség szerint nem tesz jót a szívünknek - hangoztatta Dr. Katrien Wijndaele, a tanulmány társszerzője.