Bono hátsérülése miatt kihagyja a U2 a Glastonbury sárfesztivált

InfoRádió / MTI
2010. június 24. 19:33
Gumicsizmák előkészítve, akár térdig is érhet a sár. Kezdődik Nagy-Britannia leghíresebb szabadtéri zenei és előadóművészeti rendezvénye, a Glastonbury fesztivál, amely idén lett 40 éves.

A csütörtökön indult fesztiválra 170-180 ezres közönséget várnak, amelynek tagjai ha kell a térdig érő sárral és az Angliára jellemző esős időjárással is dacolnak. Bár idén talán felesleges aggódni, az elkövetkező napokra ugyanis száraz időt jósolnak.

Noha a fesztivál már "középkorúnak" számít, még mindig arról ismert, hogy a legnevesebb előadókat vonzza, de lehetőséget ad a kevésbé ismert művészeknek is.

Az eseménysorozat szervezőjének, Michael Eavisnek idén szinte az utolsó pillanatban gyűlt meg a baja a programmal, az ír U2 ugyanis Bono hátproblémái miatt lemondta a szereplést.

A zenekar helyére a Gorillaz - a Blur énekesének, Damon Albarnnak egy másik projektje - ugrik be. "Vagy mi, vagy a Beatles, de ők feloszlottak évekkel ezelőtt. Glastonbury a miénk lesz..." - ígérte a Gorillaz basszusgitárosa az interneten.

Fellép a fesztiválon Stevie Wonder, Snoop Dogg rapper, Shakira, az amerikai Vampire Weekend, Willie Nelson country legenda, valamint a Muse rock banda is.

A négynapos eseményen azonban nemcsak a zene fősodra kap helyet, a 45 színpadon összesen hétszáz művész lép fel, az ausztrál Rolf Harristől kezdve a nigériai Femi Kutin át egészen a Toots and the Maytals veterán reggae együttesig.

A 74 éves Eavis az év fennmaradó részében amúgy tejgazdaságot vezet somerseti birtokán, a fesztivál idejére azonban a teheneket arrébb terelik, hogy helyüket átvegyék a színpadok és a látogatók sátrai.

Hanganyag: Oláh András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Oláh András összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást