A harmadik világháborútól félnek legjobban az amerikaiak

Infostart
2010. június 23. 20:00
Bizakodóak a jövő tudományos felfedezéseivel és gazdasági helyzetével kapcsolatban az amerikaiak: tízből hét ember biztos abban, hogy a 21. század közepére a kutatók kifejlesztik a rák ellenszerét, több mint ötven százalékuk szerint az Egyesült Államok gazdasága is erősebbé válik a következő évtizedekben. Sőt, az amerikaiak negyven százaléka arról is meg van győződve, hogy Jézus 2050-re visszatér a Földre.

A Pew Research Center kutatócsoportja több mint ezerötszáz embert kérdezett meg arról, mit vár a következő ötven-száz évtől: az amerikaiak többsége optimista, 71 százalékuk például teljesen biztos abban, hogy még ebben az évszázadban megtalálják a kutatók a daganatos betegségek ellenszerét. Több mint kétharmaduk szerint a szakembereknek olyan mesterséges végtagokat is sikerül kifejleszteniük, amelyek pont úgy működnek majd, mint a valódiak. Több mint nyolcvan százalékuk pedig arról is meg van győződve, hogy néhány évtizeden belül a számítógépek is úgy tudnakmajd kommunikálni, ahogy az emberek.

A megkérdezettek kétharmada bizakodó az Egyesült Államok jövőjét illetően, 56 százalékuk szerint az amerikai gazdaság is erősebbé válik a következő negyven évben. Ugyanakkor a legtöbben abban is biztosak, hogy a Föld komoly energiakrízis elé néz, minden második ember pedig attól tart, néhány évtizeden belül kitörhet a harmadik világháború. Sokan foglalkoznak a terrortámadások gondolatával is, a kutatásban részt vevők 53 százaléka biztosra veszi, hogy a terroristák a jövőben nukleáris fegyverrel is megtámadják az Egyesült Államokat.

A Pew Research Center munkatársai szerint az eredmények visszaesést mutatnak az 1999-es felméréséhez képest - vagyis az amerikaiak tizenegy éve optimistábban szemlélték a jövőt, mint ma.