Bizarr óvszerrel védenék ki a dél-afrikai nők a nemi erőszakot

Infostart
2010. június 22. 18:40
Fogakkal ellátott női óvszert fejlesztett ki egy dél-afrikai orvos, aki ezzel a bizarr eszközzel védené meg a 2010-es labdarúgó-világbajnokság helyszínén élő nőket az erőszakoskodó férfiaktól.

"Évekkel ezelőtt az egyik páciensemet megerőszakolta egy férfi. Akkor döntöttem el, hogy egy napon valahogy segíteni fogok a hozzá hasonló sorsú nőkön" - mondta a CNN-nek Sonnet Ehlers. A dél-afrikai doktornő pszichológusok és nőgyógyászok segítségével olyan női óvszert fejlesztett ki, amelynek belső oldalán apró karmok vannak. "Ezeket csak orvosi segítséggel lehet eltávolítani a férfiak péniszéről. Így talán kétszer is meggondolják, hogy megerőszakoljanak-e egy védtelen nőt" - tette hozzá.

A több mint harminc éve praktizáló orvos azt tanácsolja a nőknek, hogy akkor viseljék az óvszert, ha veszélyes, elhagyatott környéken kell áthaladniuk, vagy ha vakrandin vesznek részt. "Nem túl kényelmes viselet, de egyáltalán nem veszélyes, semmilyen maradandó károsodást nem okoz" - magyarázta Ehlers, aki a labdarúgó-világbajnokság helyszínén eddig több mint harmincezer darab óvszert osztott szét. A furcsa eszköz később sem lesz túl drága, másfél fontért árusítják majd a gyógyszertárakban.

A Human Right Watch adatai szerint a Dél-afrikai Köztársaságban követik el a legtöbb nemi erőszakot. A Medical Research Council által végzett felmérés szerint a dél-afrikai férfiak 28 százaléka erőszakolt már meg nőt, ráadásul minden huszadik kevesebb mint egy éve követette el az erőszakot.