Szenzációs teknősszaporulat Bécsben

InfoRádió / MTI
2010. június 16. 18:49
A világon először sikerült mesterséges körülmények között szaporítani a világ legritkább teknősbékafaját a bécsi Schönbrunn állatkertben. Ez a túlélést jelenti a kihalás szélén lévő Batagur teknős számára - mondta az InfoRádió által megkérdezett szakértő.

Az akár hatvan centiméterre is megnövő, szürkésbarna vízi teknősökből jelenleg mindössze húsz példány él a Földön, ebből hat Schönbrunnban.

Az elmúlt évszázadban az állatok még honosak voltak Délkelet-India, Banglades és Mianmar folyóiban. De mivel húsuk és tojásuk gasztronómiai különlegességnek számít, a Batagur teknősök mára szinte teljesen kihaltak.

A tenyésztés sikere Reiner és Peter Praschag grazi teknősbéka-kutatók mellett egy tudósokból, zoológusokból, állatorvosokból és gondozókból álló csoportnak köszönhető. Áprilisban négy teknősbékát - köztük két vemhes nőstényt - adtak át a bécsi állatkertnek.

A csapat legfontosabb feladata az volt, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a legoptimálisabb körülményeket teremtsék meg a teknősök számára, a nőstényeket tojásrakásra ösztönözzék és a következő hetekben folyamatos megfigyelés alatt tartsák.

A fiatal állatok ősztől láthatóak az állatkert akváriumházában.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást