Megtalálták az Indiai-óceánon viharba került vitorlázó tinilányt - videó

Infostart
2010. június 11. 09:19
Sikerült kapcsolatba lépniük az Indiai-óceánon vészjeleket leadó Abby Sunderlanddel, aki él és jól van - közölte pénteken a repülőgépen felkutatására indult mentőcsapat szóvivője. A 16 éves amerikai lány több mint öt hónapja indult el egyedül Föld körüli vitorlásútra 40 lábas hajójával.

Abby Sunderlanddel csütörtökön szakadt meg a kapcsolat, miközben műholdas telefonon beszélt a családjával és az őt segítő csapattal.

A család felvette a kapcsolatot az amerikai kormánnyal és segítséget kértek a kutatáshoz. A Qantas ausztrál légitársaság elindított egy bérelt repülőgépet, hogy segítsenek Abby keresésében.  Három hajó is a helyszínre tart, de a leggyorsabb is legföljebb szombaton érhet oda.

A felkutatására induló repülőnek végül sikerült rádiókapcsolatba lépnie a lánnyal. A mentőcsapat szóvivője szerint Abby él és jól van, és úgy tűnik a hajó is épségben megúszta a vihart, de az árbóc kidőlt.

A lány fivére, Zac Sunderland, aki tavaly, 17 évesen vitorlással egyedül megkerülte a Földet, az egyik kaliforniai rádióállomásnak elmondta: amikor a vonal a beszélgetés közben megszakadt, Abby éppen komoly viharról számolt be, majd nem sokkal ezután leadott két segélyhívó jelet. Zac közölte, hogy húga tapasztalt vitorlázó, bár az Indiai-óceán nagyon veszélyes.

 Az ausztrálok híres földkörüli vitorlázója, Ian Kiernan viszont megkérdőjelezte Abby útjának alapos előkészítését a Sky News televízióban. Szerinte Abbynek nem lett volna szabad az évnek ebben a rendkívül viharos időszakában a térségben hajóznia.

A 40 lábas, Wild Eyes nevű vitorlás helyzetét meghatározták: Madagaszkártól több mint 3000 kilométerrel keletre, és ugyanekkora távolságra Ausztráliától nyugatra vesztegel.

A lány édesanyja Mary Ann Sunderland az ausztrál Daily Telegraphnak nyilatkozva azt mondta: amikor utoljára beszéltek, Abby 8-10 méter magas hullámok közt, óránként hatvan kilométeres szélben hajózott, de nem tűnt kétségbeesettnek.


Abby Sunderland rekordot akart dönteni azzal, hogy legfiatalabb lányként megszakítás nélkül körbevitorlázza a Földet. Ez nem sikerülhetett, miután áprilisban a hajóját javítani kellett, így kényszerpihenőt tartott a fokvárosi kikötőben. Az utat ennek ellenére folytatta.