Ne keressék a bajt - még mindig életveszélyes túrázni a Pilisben!

Infostart
2010. június 10. 14:10
A kirándulásra csábító jó idő ellenére még mindig le vannak zárva az esőzések miatt károsodott útszakaszok a Pilisben. Fakidőlésekre a lezárt útszakaszokon kívül, az erdőterület egészén bárhol számítani lehet; kedden a Nagykovácsi útra, szerdán a Normafánál dőltek ki fák. A Pilisi Parkerdőben keletkezett kár már meghaladja a félmilliárd forintot.

Bár egy hete nem esett eső, továbbra is balesetveszélyesek, és ezért le vannak zárva a Pilis völgyeiben futó turistautak - figyelmeztet Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. Kommunikációs vezetője.

Nem látogatható a Rám-szakadék, a Holdvilág-árok és a pilisszentkereszti Szurdok, a kijelölt útvonalak közül pedig tilos a kerékpározás a Visegrád, Apátkúti-völgy - Pap-rét - Szentedre, Sztaravoda, a Pilismarót - Hoffmann-kunyhó - Kétbükkfa-nyereg és a Pilismarót - Királykúti-nyereg közötti aszfalt utakon. A korlátozásokat a balesetveszély megszűnésekor, egyes útszakaszokon leghamarabb egy hét múlva oldhatják fel. Az aktuális korlátozásokról a Pilisi Parkerdő Zrt. folyamatosan hírt ad a www.parkerdo.hu oldalon.

A lezárt szakaszok mellett az egész Pilis, Visegrádi- és Budai-hegység területére érvényes az a figyelmeztetés, hogy bárhol dőlhet ki fa, ezért fokozott figyelmet kérnek a túrázóktól.

A közlemény szerint a Pilisi Parkerdő Zrt. területén keletkezett viharkárok összege közben félmilliárd forint fölé emelkedett. Az elmúlt héten további 1.500 köbméternyi fa dőlt ki, így a károsodott faállomány nagysága eléri a 12.500 köbmétert.

A legnagyobb anyagi kár továbbra is az infrastruktúrában tapasztalható, a május közepe óta többször ismétlődő áradások utakat, hidakat, hordalékfogó gátakat mostak el, erdészeti épületeket rongáltak meg. A károk teljes helyreállítása akár egy évet is igénybe vehet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lomniczi Gergely
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást