Idén is védettséget nyújt a tavalyi újinfluenza-vakcina

Infostart
2010. június 9. 08:00
A napokban dönt az Országos Gyógyszerészeti Intézet arról, hogy meg lehet-e hosszabbítani az újinfluenza elleni oltóanyag lejárati idejét. Bár a vakcinák általában egy évig használhatóak fel, a 2009 végén több megbetegedést okozó influenzavírus még nem mutálódott, ezért a raktáron lévő az oltóanyagot ősszel újra fel lehet használni - mondta az InfoRádiónak Berencsi György virológus.

"Több mint ötven évvel ezelőtt fejlesztették ki az influenzavakcinát, azóta is évről évre ezzel a módszerrel készítik az oltóanyagokat. Eredetileg azért egy évben határozták meg a szavatossági idejüket, mert tizenkét hónap alatt megváltoztak a vírusok" - mondta az InfoRádiónak Berencsi György virológus.

Az Országos Epidemiológiai Központ tudományos tanácsadója az InfoRádió kérdésére kiemelte, idén azért hosszabbíthatják meg az újinfluenza elleni vakcina szavatossági idejét, mert a 2009 őszén fertőző vírus még nem mutálódott. "Negyvenegy éve ez az első eset, hogy tavasszal nem egy megváltozott vírus jelenik meg Magyarországon, hanem ugyanaz a vírus tér vissza egyszer vagy kétszer, amely előző évben már megbetegedéseket okozott" - magyarázta a szakember.

"A tavalyi vakcina idén is védelmet nyújt majd, úgyhogy nyugodtan használhatjuk. Az első hullámban ugyanis az embereknek csak egyharmada fertőződött meg, ezért nincs miért megváltoznia a vírusnak" - magyarázta a Berencsi György, aki az oltóanyag hatékonyságáról szólva arról beszélt, hogy ennek ellenére idén is javasolja a vakcina beadatását, csak így érhető el a védettség.

"Védőoltás nélkül csak az lesz védett, aki már átesett a betegségen" - tette hozzá a virológus, aki idén ősszel a korábbinál nagyobb újinfluenza-járványra és több megbetegedésre számít.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást