"Aki iskolában vagy óvodában helyezkedik el, az a férfiasságát kérdőjelezi meg"

InfoRádió / MTI
2010. június 9. 05:25
Inkább a hagyományos nemi szerepeknek megfelelő foglalkozást választanak a férfiak, az általános iskolai vagy óvodai állás férfiatlannak tűnik a szemükben - derül ki az Európai Unió Bizottságának egy nemrég közzétett vizsgálatából.

"Aki férfiként iskolában vagy óvodában helyezkedik el, az a férfiasságát kérdőjelezi meg" - összegezte a felmérés megállapításait Bernadette Forsthuber, a tanulmány szerzője Brüsszelben. Az Eurydice elnevezésű vizsgálat Bulgária, Izland, Liechtenstein és Norvégia kivételével valamennyi EU-állam képzési adatait elemezte.

Kiderült, hogy a férfiak és a nők gyakran a hagyományos nemi szerepeknek megfelelő hivatásokat választják. Így a kevésbé jól fizetett egészségügyben és a szociális szférában az egyetemi végzettségűek 76 százalékát teszik ki a nők, míg a mérnököknek és az építőiparban dolgozóknak csupán 25 százalékát. A pályaválasztás az egyik fő oka annak, hogy a nők Európában átlagosan negyed annyival keresnek kevesebbet, mint a férfiak.

A bizottság ugyanakkor bírálta, hogy a legtöbb támogató program arra irányul, hogy a nőket a műszaki pályák felé tereljék - csakhogy ezzel a férfiakat rövidíthetik meg.

Az Európai Unióban a lányok 13,2 százaléka, a fiúknak pedig lényegesen nagyobb hányada, 17,2 százaléka hagyja ott az iskolát. "Politikánknak mindkét nemmel foglalkoznia kellene" - húzta alá Androulla Vassiliou, az unió kulturális megbízottja.

A tanulmány arra is kitért, hogy a lányok általában nehezebben birkóznak meg a számolással, a fiúk pedig az olvasásban teljesítenek gyengébben. Vassiliou szerint a lányok matematikai képességének gyengesége a neveltetéssel van összefüggésben.

A kulturális biztos kiemelte, hogy a nemi egyenlőség megteremtésének legnagyobb akadálya a hagyományos szerepmintákhoz való ragaszkodás.