Gyomorrontást és bőrbetegséget is okozhat a koszos sebváltó

Infostart
2010. június 8. 20:00
Kockára teszik egészségüket azok az autósok, akik rendszeresen nassolnak vezetés közben. A kormányon és a sebességváltón ugyanis olyan baktériumok telepedhetnek meg, amelyek gyomorrontást és bőrgyulladást okozhatnak - hívták fel a figyelmet brit kutatók.

A birminghami Aston Egyetem mikrobiológiai kutatócsoportja több mint ezer autót vizsgált át. A járművek belsejében többek között staphylococcal és bacillus cereus baktériumot is találtak, amelyek gyomorrontást, bőrproblémákat és emésztőrendszeri megbetegedéseket is okozhatnak, és emberről emberre terjedhetnek.

"Ezeken kívül számos más baktérium is megtelepedhet az autókban. Egy részük teljesen ártalmatlan, némelyik azonban kellemetlen tüneteket is kiválthat" - mondta Anthony Hilton, az Aston Egyetem tanára. Hozzátette, az autótulajdonosok hetven százaléka rendszeresen falatozik vezetés közben, így az ujjaival bejuttathatja szervezetébe a kórokozókat. Ráadásul minden második autós éjszakára is az anyósülésen szokta hagyni az ételt, és mindössze havonta egyszer vagy még ritkábban tisztítja ki az autóját.

"Nem csoda, hogy a tulajdonosok több mint fele takarításkor ételmaradékot is szokott találni az ülések alatt. Ez pedig veszélyes, főleg most, hogy egyre melegebbek a nappalok és az éjszakák, és gyorsabban romlanak meg az ételek" - magyarázta Anthony Hilton. "Az embereknek eszébe sem jut enni a mosdóban, az autóban azonban előszeretettel falatoznak, pedig ott ugyanolyan baktériumok vannak, mint a wc-kagylón" - tette hozzá. A szakember az autósoknak azt tanácsolja, ha rendszeresen esznek vezetés közben, legalább a kormányt és a sebváltót fertőtlenítsék gyakrabban.