Szívességbankok: ahol pénz nélkül is "vásárolhatunk"

Infostart
2010. június 7. 20:20
Pénz helyett szívességgel fizetnek egymásnak a külföldi és hazai szívességbankok tagjai. A kölcsönös segítségnyújtáson alapuló közösségek egyre népszerűbbek, ráadásul a szakemberek szerint a gazdasági válság és a munkanélküliség miatt a jövőben még többen csatlakoznak majd a már működő "bankokhoz" - számolt be a Yahoo News.

"Manapság minden rengeteg pénzbe kerül, de akkor sincs veszve minden, ha nincs pénzünk. A szívességbankban a saját időnkkel fizethetünk a szolgáltatásokért" - mondta a hírportálnak az Egyesült Államokban élő Maria Villacreses, aki az idén tízéves, több mint négyszáz embert tömörítő Community Exchange tagja. "Az esküvői terveimet a gazdasági válság keresztülhúzta, nem tudtam volna kifizetni sem a ruhát, sem a vacsorát. A szívességbanknak köszönhetően azonban egy fillérembe sem került az esküvő, szívességgel fizettem mindenkinek, a cukrásztól kezdve a rendezvényszervezőig" - mesélte.

Szívességet szívességért

A szívességbankok működése a kölcsönös segítségnyújtáson alapszik, a tagok szívességeket tesznek egymásnak, amelyekért cserébe ők is kérhetnek segítséget a "bank" más tagjaitól. Egy óra munkáért egy "idődollárt" kapnak, amelyet - a különleges rendszer egyik vezetőjének szavai szerint - természetesen nem terhel adó.

Az amerikai Maine államban - ahol az utóbbi hónapokban több üzem is bezárt, ezért emberek ezrei küszködnek anyagi problémákkal - működő szívességbankok tagjai akár gitárórát is vehetnek szívességért cserébe, míg Kaliforniában elsősorban a fodrászok és az adószakértők, Michiganben pedig a jógaedzők és a gyermekfelügyelők segítsége a legkelendőbb.

A 29 éves Winborne Evans akkor lépett be a Back on Track nevű dél-karolinai, kilencven tagot számláló szívességbankba, amikor rájött, senki nem tud vigyázni gyermekére, amíg ő dolgozik. "Plusz műszakot vállaltam a munkahelyemen, így azonban nem tudtam otthon lenni a kislányommal. Nem engedhetem meg magamnak, hogy baby sittert fizessek, ezért kértem a Back on Track tagjainak segítségét" - mondta. A szívességbank tagjai rendszeresen vigyáznak Evans gyermekére ingyen, cserébe szabadidejében ő is segít másoknak a takarításban, mosásban és főzésben.

Egyre népszerűbb a kölcsönös segítségnyújtás

A washingtoni Time Banks USA felmérése szerint egyre népszerűbbek a szívességbankok. Az Egyesült Államokban száztizenöt ilyen közösség működik, közülük százat nemrég alapítottak. A tagok száma folyamatosan változik, ám a becslések szerint meghaladja a tizenöt ezret. "Az emberek rájöttek, hogy a szívességbank segít nekik átvészelni a gazdasági válságot" - mondta Jen Moore, a Time Banks USA egyik koordinátora.

A kölcsönös segítségnyújtásnak azonban nemcsak anyagi előnyei vannak - emelte ki Judith Lasker, a betlehemi Lehigh Egyetem professzora, aki több éve tanulmányozza a szívességbankok működését. "Persze nagyon hasznos és praktikus rendszer, de közösségépítő funkciója is van. Az emberek hisznek abban, hogy ebben az őrült, felfordult világban csak akkor tudnak boldogulni, ha a helyi közösségeket nem hagyják széthullani" - magyarázta.