Koraszülést okozhatnak a rossz fogak

Infostart
2010. június 5. 07:31
Nemcsak fertőzések, hanem szájüregi és fogászati problémák is koraszüléshez vezethetnek - hívta fel a figyelmet a SOTE II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika koraszülött intenzív osztályának vezetője. Nobilis András az InfoRádiónak elmondta, minden nyolcadik újszülött idő előtt jön a világra.

Évente több mint hatezer koraszülött tölti első napjait a kórházak intenzív osztályán. Többségük egészségesen térhet haza, az újszülöttek nyolc-tíz százalékának azonban később is komoly egészségi problémákkal kell szembenéznie - mondta Nobilis András az InfoRádiónak a SOTE szombati koraszülött napjához kapcsolódóan.

A Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika osztályvezető főorvosa kiemelte, a koraszülötteket átlagosan tizenhat-tizenhét napig kell az intenzív osztályon kezelni. "Egy-egy 400 grammos apró újszülött azonban sokszor fél évet is az intenzíven tölt" - tette hozzá.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a terhességre készülő nőknek nemcsak nőgyógyászati, hanem fogorvosi vizsgálatra is el kell menniük, vannak ugyanis olyan szájüregi betegségek, amelyek koraszüléshez vezethetnek. "A fogíny magában tartja azokat a gyulladásos anyagokat, amelyek nagyon hasonlóak a szülés elindításáért felelős vegyületekhez. Ezért akár egy meglazult fog vagy egy ínygyulladás is okozhat koraszülést" - magyarázta Nobilis András.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást