Heti három hamburgertől asztmás lehet a gyerek

Infostart
2010. június 5. 08:30
Ritkábban alakul ki asztma azoknál a gyerekeknél, akik sok zöldséget, gyümölcsöt és tengeri halat fogyasztanak, a zsíros ételek azonban növelik a légzőszervi betegség kockázatát - hívták fel a figyelmet brit kutatók.

Több mint ötvenezer gyerek étkezési szokásait és egészségi állapotát vizsgálta meg 1995 és 2005 között egy brit kutatócsoport. "Arra jutottunk, hogy azoknál kisebb eséllyel alakul ki asztma, akik gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend szerint táplálkoznak" - nyilatkozta a BBC-nek a Thorax című szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Gabriele Nagel úgy véli, az egészséges étkezés és az asztma közötti összefüggés elsősorban az antioxidánsoknak és a C-vitaminnak köszönhető. "A magas zsírtartalmú ételek fogyasztása azonban növeli az asztma kialakulásának kockázatát. Azok a gyerekek, akik hetente legalább háromszor esznek például hamburgert, nagyobb eséllyel lesznek asztmások" - tette hozzá a szakember. A kutatás eredményei szerint a világ szegényebb országaiban elsősorban a gyümölcsök és zöldségek, míg a tehetősebb régiókban a tengeri hal biztosít nagyobb védettséget a légzőszervi betegséggel szemben.

Keith Prowse, a British Lung Foundation munkatársa azonban úgy nyilatkozott, további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan be tudják bizonyítani az étrend és az asztma kialakulása közötti kapcsolatot. "Az azonban mindenképpen igaz, hogy a gyerekeknek kiegyensúlyozott táplálkozásra és rendszeres testmozgásra van szükségük" - tette hozzá.

Az asztma, vagyis a tüdő krónikus gyulladásos betegsége összesen 300 millió embert érint a világon. Csak Magyarországon legalább 150-200 ezer felnőtt és 50 ezer gyerek szenved ebben a légzőszervi betegségben.