A terhes nők ne végezzenek házimunkát!

Infostart
2010. június 5. 10:00
Egy szakfolyóiratban megjelent tanulmányban kutatók arra figyelmeztetik a várandós nőket, hogy kerüljék az unalmas házimunkákat, mert azok növelhetik a koraszülés esélyét.

Az olyan házimunkák, mint a mosogatás és a vasalás állandóan ismétlődő jellegük miatt növelik a koraszülés kockázatát - állítják szakemberek a Perinatal Epidemiology című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Úgy vélik, hogy az unalmas házimunkák akár 25 százalékkal is megnövelik annak az esélyét, hogy a normális idő előtt három héttel beinduljon a szülés, mert ezek az elfoglaltságok növelik a vajúdást beindítani képes stresszhormonok szintjét.

A Daily Telegraph által megkérdezett szakértők azonban egyöntetűen azt állítják, hogy a terhesség alatti mozgás igenis jót tesz a kismamának és a babának is.

Azok a várandós nők, akik egészségesek, és terhességük ideje alatt nem léptek fel náluk komplikációk, ne hagyják abba a mérsékelt testmozgást. Biztonságosan végezhetik napi fizikai tevékenységeiket, és még akár kocoghatnak vagy squash-solhatnak is a terhességük utolsó szakaszáig - nyilatkozta a brit lapnak a rotterdami Erasmus Egyetem munkatársa, Hajo Wildschut.