Az allergiások örülnek a sok esőnek

Infostart
2010. június 3. 05:50
A sok csapadék kedvező lehet az allergiások számára, mivel az eső kimossa a pollen jelentős részét a levegőből, mondta Kósa Lajos allergológus. A jó idő beköszöntével azonban az allergiát okozó növények is gyors növekedésnek indulhatnak.

A csapadék hatására a pollenek leülnek a föld felszínére, így a levegő nagyon alacsony pollenkoncentrációjúvá válhat - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó allergológus, aki azonban hozzátette: ha megjön a jó idő és a levegő hőmérséklete megemelkedik, a növények is gyorsabban nőnek majd.

Kósa Lajos nem gondolja, hogy a mostani csapadékos idő után erőteljesebb lesz a pollenterhelés a jó idő beköszöntével. A jelenlegi időjárási körülmények csak abban különlegesek, hogy a hőmérséklet a sok éves átlagnál alacsonyabb, de a csapadék időtartama nem szokatlan - mondta a szekember, aki úgy véli, a szezonok időben fognak kezdődni és végződni.

A sok csapadék ugyan előny lehet a nővények számára, amelyek megerősödhetnek, de ki is rohaszthatja gyökerüket - emelte ki Kósa Lajos, hangsúlyozva: jelenleg az allergiásoknál a fűpollenek, a hónap végén pedig a parlagfű és a fekete ürüm okozhat kellemetlenségeket.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást