Marad a piros riasztás, a tartós, kiadós eső, viharok, széllökések

Infostart
2010. június 1. 07:59
Kedden is piros riasztás van érvényben éjfélig az ország északi, középső és délnyugati részein a viharok miatt; hétfő estétől kedd reggelig összesen 103 helyre riasztották az országban a katasztrófavédelem munkatársait - olvasható az OMSZ honlapján. Az északnyugati szelet a Dunántúlon és az Alföld legnyugatabbi tájain viharos lökések kísérik. Estétől kezd jelentősebben mérséklődni a szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatásában az olvasható, hogy Alpokalján és az egyes alföldi régiókban várható a legkevesebb csapadék. Főként az Alföldön helyenként rövid időre a nap is kisüt.

Az északnyugati szél a Dunántúlon és helyenként a középső országrészben gyakran viharossá fokozódik.

Máshol további tartós, kiadós eső valószínű.

A hét első felében elsősorban a Dunántúlon és az ország északi felén ismét nagy mennyiségű csapadékra kell számítani. Az előrejelzett csapadék területi eloszlása és mennyisége a május 15 és 18 közötti helyzethez hasonlítható.

Az előző két napban hullott (vasárnap, hétfő) 10-50 mm csapadék után kedden 24 óra alatt 10-60 mm csapadékra számíthatunk. Ennél kevesebb a Tiszántúli tájakon és a nyugati határszélen eshet. A legtöbb eső a Dunántúl középső és keleti részén, a közép-magyarországi régióban és Észak-Magyarországon valószínű.

Szerdán a Dunántúlon és a középső országrészben hullhat még le
nagyobb területeken is 10-20 mm csapadék, de a hét hátralévő részében még várható újabb mennyiség.

A fővárosban a légszennyező anyagok koncentrációja az egészségügyi határérték alatt marad.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelem szóvivője elmondta: hajnalig összesen 103 helyre riasztották munkatársait, zömében szivattyúzni kellett, de a fakidőlés is problémát okozott.

A szóvivő szerint a legtöbbször Nógrád, Somogy és Pest megyében riasztották a katasztrófavédelmet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást