Nagyot zuhant a tinédzserkori terhességek száma Kanadában

InfoRádió / MTI
2010. május 28. 20:00
Minél őszintébben, és elfogadóbban kezeli egy társadalom a kamaszkori szexualitást, annál jobban csökken a tinédzserkori terhességek száma - állapította meg egy kanadai tanulmány, amely arról számolt be, hogy az utóbbi évtizedben Kanadában jóval kevesebb kamaszlány lett terhes, mint az Egyesült Államokban, Angliában vagy Svédországban.

A vizsgált időszakban, 1996 és 2006 között - amiről mind a négy országban volt hozzáférhető adat - Kanadában minden egymást követő évben csökkent a kamaszkori terhességek aránya. Míg a 15-19 évesek körében ezer nőre 44,2 terhesség jutott 1996-ban, 2006-ra ez az adat 27,9-re csökkent.

Ez egy évtized alatt 36,9 százalékos visszaesést jelent, miközben az Egyesült Államokban 25 százalékos csökkenést, Angliában (Walesszel együtt) 4,75 százalékos csökkenést, Svédországban pedig 19,1 százalékos növekedést mutattak ki.

"A tinédzserkori terhesség visszaszorulása egy országban általánosságban a fiatal nők egészségesebb szexuális életére és gyermekvállalására utal" - magyarázta Alex McKay, a szerdán megjelent tanulmány vezető szerzője.

"Az Egyesült Államokhoz képest kiegyensúlyozottabban, érzékenyebben közelítjük meg a kamaszkori szexualitást. Általánosságban arra következtettünk, hogy minél elfogadóbban viszonyul egy társadalom a fiatalkori szexualitás tényéhez, annál alacsonyabb a tinédzserterhességek aránya. A kanadaiak kezdik sokkal nyugodtabban kezelni a kamaszok szexuális életét, mint az amerikaiak" - idézte a tanulmányt ismertető theglobeandmail.com honlap McKayt.

A kanadai Sex Information and Education Council (SIECCAN) elnevezésű szervezet által kiadott tanulmány arra is rámutatott, hogy az észak-amerikai országban nemcsak az anyává váló kamaszkori terhesek száma csökkent, hanem az abortusz mellett döntő fiatal nőké is.

A kamaszkori szülések 38 százalékkal, az abortuszok 35,7 százalékkal estek vissza Kanadában a vizsgált évtizedben. Összehasonlításként: az Egyesült Államokban 21,7 százalékkal csökkent a tinédzser szülések és 28,6 százalékkal az abortuszok száma; Angliában 13,2 százalékkal kevesebb kamasz szült, de 9,1 százalékkal több tinédzserkori terhességet szakítottak meg; Svédországban 22,1 százalékkal kevesebb tinédzser szült, viszont az abortuszok aránya 30 százalékkal nőtt.

A kanadai tinédzserek manapság szexuálisan semmivel sem aktívabbak vagy passzívabbak, mint a tíz évvel ezelőtti korosztály. Csupán az a különbség, hogy a szexuális életet élő kamaszok ma jobban hajlanak rá, hogy védekezzenek a nem kívánt terhességek és a szexuális úton terjedő betegségek ellen - hangsúlyozta McKay.