Mi veszélyezteti a balesetnél is jobban az autóvezetőket?

InfoRádió / MTI
2010. május 27. 20:00
Szerencsétlen esetben a közlekedési dugóknál és a baleseteknél nagyobb veszélyt jelent a naponta sok órán át autót vezetők az arcuk baloldalán a napfény okozta rosszindulatú daganat. Az eddigieknél több figyelmet igénylő szempontra amerikai bőrgyógyászok hívták fel a figyelmet a Journal of the American Academy of Dermatology című szaklapban.

Az ultraibolya sugárzás teszi barnává bőrünket, de tudnunk kell azt is, hogy ugyanennek a sugárzásnak egyes elemei elindíthatják a bőrrák legveszélyesebb formáit is.

Az UV-sugárzás három részből áll. Az UV-A fény hiányának következménye az angolkór, mivel ez segíti a szervezetben a D-vitamin előállítását. Az UV-B hatására barnul a bőr, de ha túlzott mértékű a sugárzás, akkor ráncosodik a bőr, sőt bőrrák is keletkezhet. Az ibolyántúli sugárzás harmadik komponensét elnyeli a Föld légköre.

Egészségügyi problémát az UV-B sugárzás okoz, amely akkor is veszélyes, ha mesterséges fényforrásból származik: ezért tiltják sok országban fiatal életkorban a szolárium használatát. Az UV-B az oka az autóvezetők bőrfelületének baloldalán kifejlődő bőrrák kifejlődése.

Scott Fosko és munkatársai bőrgyógyászati klinikájuk kórlapjaiból ezernél is több bőrrákos esetet gyűjtöttek össze. Kiderült, hogy férfiak és nők arcán, karján egyaránt leggyakrabban a bal oldalon kezdődött a rosszindulatú bőrfolyamat. A legfélelmetesebb rosszindulatú betegség, a gyakran halálos melanoma 74 százalékban a bal testfélen jelent meg és csak 26 százalékban volt jobboldalt.

A bőrrák az esetek 82 százalékában a napsütötte bőrfelületen keletkezett: a fejen, arcon, nyaktájon. Ez különösen a férfiakra volt igaz, a nők esetében az oldalkülönbség nem volt annyira kifejezett. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a férfiak gyakrabban vezetnek autót.

A vizsgálatot végző bőrgyógyászok hangsúlyozzák, hogy az autóban sokat ülők igyekezzenek arcukat, karjukat megfelelően fedni, mert a bőrrák veszélye lényegesen nagyobb, mint azt korábban hitték.