Tévhit, hogy szívroham után veszélyes a szex

Infostart
2010. május 25. 12:25
Tévhit, miszerint egy szívroham után veszélyes újra szexuális életet élni - állítják amerikai szakértők, akik szerint az orvosoknak inkább ösztönözniük kéne szívinfarktusos betegeiket arra, hogy szeretkezzenek.

A legtöbb szívrohamon átesett páciens attól tart, hogy a szex növeli a következő szívinfarktus kockázatát, és az izgalom hevében újra kórházba kerülhet, esetleg meg is halhat. Az Amerikai Szívtársulat washingtoni konferenciáján a szakértők azonban egyöntetűen azt állították, hogy ez tévhit.

A felszólalók szerint az orvosoknak arra kéne ösztönözniük szívinfarktusos pácienseiket, hogy biztonságos, ha újra normális szexuális életet élnek - persze akkor, ha a roham után jól érzik magukat, és nem jelent számukra gondot két fordulónyi lépcső megmászása, vagy közepes intenzitású testmozgás elvégzése.

Amerikai kutatók 1600 szívinfarktusos beteget kérdeztek ki, és azt találták, hogy mindössze a férfiak felének, illetve a nők harmadának adnak olyan tanácsot az orvosok, hogyan élhetnek újra normális szexuális életet, de a legtöbb esetben ez a téma szóba sem kerül a doktor és betege között.

Az emberek azt hiszik, hogy egy szívinfarktus után veszélyes a szex. Nemcsak maguk a betegek gondolják így, hanem a partnereik is. Ám ha gond nélkül tudnak lépcsőt mászni, és mérsékelt testgyakorlatokat végezni, akkor a szex sem veszélyes - mondta Tessler Lindau, a Chicagói Egyetem kutatója, aki hozzátette: annak az esélye, hogy valaki szeretkezés közben haljon meg, nagyon kicsi.