Mit együnk és igyunk a nyaraláskor?

Infostart
2010. május 24. 10:16
Mellőzzük külföldi nyaraláskor a nyers, vagy félig nyers húsételeket, valamint a helyi vízzel átmosott friss salátákat; ezektől ugyanis fertőzéseket kaphatunk - mondta az InfoRádió által megkérdezett dietetikus. A szakember azt javasolta: igyunk lehetőség szerint mindenhol palackos vizet, és válasszunk grillezett zöldségeket és húsokat.

Nyaralás során a más mikroklímájú országokban másmilyen lehet a víz összetétele, amire a bélflóránk nincs felkészülve, ezért a problémák elkerülése érdekében fontos, hogy palackozott vizet igyunk, és még fogmosáshoz is ezt használjuk - tanácsolta Schmidt Judit dietetikus.

A szakember kiemelte: gyümölcsből, zöldségből ép héjút, jó minőségűt vásároljunk, és ezt is ásványvízben mossuk meg, ne csapvízben.

Fontosnak nevezte azt is, hogy a halak, húsok, tengeri herkentyűk megfelelő hőmérsékleten kellő ideig legyenek elkészítve, mivel ezek magas víztartalmúak, ezért problémát okozhatnak. Schmidt Judit szerint csak jól átsütött húsokat együnk a nyaralás során, és azt tanácsolta, hogy a salátákat mellőzzük az étrendből, mivel ezeket is helyi csapvízzel mossák át, inkább főtt, párolt, grillezett zöldségeket fogyasszunk.

A dietetikus azt javasolja, hogy a külföldi utazásra a gyógyszerek mellől ne hiányozzon az orvosi szén, ez megköti a káros anyagokat a bélrendszerben, emellett érdemes hasmenés elleni gyógyszert is magunkkal vinni. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű ásványvizet fogyasszunk, és ha mégis megbetegszünk a nyaralás során, pótoljuk az ásványi sókat, és forduljunk orvoshoz - tette hozzá.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást