Még nem mindenki tudott hazatérni Sátoraljaújhelyen

InfoRádió / MTI
2010. május 23. 14:16
Három család még mindig nem tudott visszatérni otthonába a zempléni Sátoraljaújhelyen, ők továbbra is rokonoknál vészelik át a Ronyva-patak áradása miatt kialakult nehéz napokat; a város utcái már járhatóak, a fertőtlenítés megkezdődött - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen járva vasárnap.

A hét elején lépett ki medréből a Ronyva, és a zempléni város huszonkét utcája, a település területének mintegy harmada került víz alá. Mintegy hétszáz embert költöztettek ki otthonából.

A legnagyobb víz a főként romák lakta Bihari, Köztársaság és a Járóka utcákban volt, de víz pünkösd vasárnapján már csak az árkokban volt látható, míg az utcán, és a házak udvarain bokáig ér a sár, a városrészben erős iszapszag terjed, és a szúnyogok a napsütés ellenére intenzíven támadnak.

A "roma negyedben" két, lakásnak alig nevezhető vályogházat életveszélyessé nyilvánítottak. Az egyikben egy többgyermekes család, a másikban egy idős férfi lakik, de a szakemberek szerint az épület napokon belül összedőlhet. A családok elhelyezése ezért újabb feladat lesz a városvezetésnek.

Az önkormányzat az árvíz miatt veszélybe került, kitelepített családoknak 10-50 ezer forint közötti gyorssegélyt adott, a településre érkezett segélyszállítmányokat, tartós élelmiszert, ruhaneműt, palackozott vizet, bútort, tisztító- és fertőtlenítőszereket már szétosztották az emberek között.

Az utcákban zajlik a fertőtlenítés, klórmésszel szórják be az udvarokat, a lakásokban pedig mindenki takarít.

Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei elnöke, városi roma vezető az MTI tudósítójának azt mondta: a házak felújításához festékre, illetve ágyakra és ágyneműre lenne szükségük az embereknek, mert az árvíz tönkretette az ingóságaikat, ezért arra kérik a segélyszervezeteket, a környező települések lakóit, hogy segítsenek rajtuk.

A katasztrófavédők a város több pontján még mindig szivattyúznak, folyamatos a pincék, aknák, garázsok vízeltávolítása. Külön feladat számukra az elpusztult állattetemek megsemmisítése, az érintett területek fertőtlenítése, illetve az oda való visszatelepítés.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta vasárnap, hogy Sátoraljaújhelyen, a földművelési ágazatban a baromfitetemek elszállítása befejeződött, a lábas jószágok istállóiból a kitrágyázás folyamatos.

Szamosvölgyi Péter, a település fideszes polgármestere korábban azt mondta: összesen hétszáz ingatlant és mintegy 3500 embert érintett valamilyen módon Sátoraljaújhelyen a Ronyva-patak árvize. Ebbe beletartoznak a házelöntések, valamint a pincéket és kerteket ért károk is. A várost ért kár meghaladja a félmilliárd forintot.

A Borsod megyei Boldván lakó romák szintén ágyakat és ágyneműt, illetve gyermekruhákat kérnek adományként.