Gyengébb lehet az UV-sugárzás az idei hűvösebb nyáron

Infostart
2010. május 23. 16:03
Ha hűvösebb nyarunk lesz, akkor kisebb lehet a káros ultraibolya sugarak mennyisége. Ezt valószínűsítette az InfoRádiónak nyilatkozó légkörfizikus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, hozzátéve, hogy nincs előrejelzésük az idei nyár UV-sugárzására vonatkozóan.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 15 éve méri az UV-sugárzást. Tóth Zoltán légkörfizikus az InfoRádiónak elmondta: az ultraibolya-sugárzást tekintve a tavalyi nyár erősnek számított, "a legerősebb UV-sugárzású 4-5 nyárban benne volt".

Meteorológusok szerint könnyen elképzelhető, hogy idén hűvösebb nyarunk lesz. Az OMSZ munkatársa hangsúlyozta: bár erre vonatkozóan nincsenek pontos előrejelzéseik, de ha valóban így lesz, akkor a hűvösebb nyár egyet jelent a borultabb, csapadékosabb időjárással, aminek következtében kisebb lesz az UV-sugárzás is.

Tóth Zoltán elmondta azt is, hogy bővül az OMSZ UV-sugárzást előrejelző szolgálata: eddig a honlapon a másnapra várható sugárzás eloszlását tették közzé egy térképen, amely mostantól nem csak napi egyszer, hanem kétszer fog frissülni.

Május 1-től a honlapon az öt UV-sugárzást mérő helyen (Budapesten, Kékestetőn, Kecskeméten, Sármelléken és Siófokon) a várható napi UV-sugárzás menete lesz látható egy görbén, amelyen szerepelnek az óránként mért UV-sugárzás értékei is - tette hozzá a légkörfizikus.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást