Ha jól akar aludni, ne laptopozzon lefekvés előtt!

Infostart
2010. május 22. 10:00
A számítógép-használóknak azt tanácsolják amerikai szakértők, hogy lefekvés előtt két órával kapcsolják ki a gépüket, ha jól akarnak aludni.

Amerikai kutatók azt állítják, hogy az emberi agyat és az alvási szokásokat meglehetősen összezavarják az olyan éles fénnyel világító technikai eszközök, mint a laptopok, vagy az Apple cég legújabb találmánya, az iPad.

Szakértők szerint ezek az eszközök "becsapják" az agyunkat azzal, hogy a laptop világító monitora nappalt szimulál, ezzel pedig növelik az inszomnia, vagyis az alvásképtelenség kockázatát.

Szervezetünk természetes "órája" este 9 és 10 között kezd lejárni, de ha még a számítógép előtt ülünk, akkor teljesen megbolondulhat biológiai ritmusunk. A kutatók kiemelik, hogy egyre többet olvasunk laptopunkon vagy iPad készülékünkön akár éjszakába nyúlóan is.

Alon Avidan, a Kaliforniai Egyetem alvási rendellenességekkel foglalkozó kutatója szerint egy jó könyv olvasásával sokkal jobban ki tudjuk kapcsolni az agyunkat lefekvés előtt, mert a lámpa fénye nem olyan zavaró, mint a monitoré. De még a tévénézés is jobb elalvás előtt, mert a képernyőt nem nézzük olyan közleről, mint a számítógépet.