Hétvégére befejezhetik a kárelhárítást a katasztrófavédők

Infostart
2010. május 20. 09:12
Továbbra is zajlik az országban az árvíz-és viharkárok felszámolása. Csaknem 1500 ember még mindig nem térhetett vissza otthonába. Borsodban négyszáz tűzoltó dolgozik a katasztrófa elhárításán - mondta el az InfoRádióban Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Jelentősen csökkent a viharkárok miatti bejelentések száma. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban azt mondta: az elmúlt egy nap alatt 1200 telefon érkezett a tűzoltóságokhoz és a katasztrófavédelemhez a korábbi 2-3 ezer helyett..

Szentes György hozzátette: a viharkárok elhárítása várhatóan a hét végéig eltart az országban. A szóvivő arról is beszélt, hogy az árvíz miatt továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legsúlyosabb a helyzet.

Borsodban 400 tűzoltó segíti a védekezést, de Somogy, Veszprém és Tolna megyében és országszerte több helyen dolgoznak a megáradt mellékvizek, patakok mentén. A legfrissebb adat szerint 1467 embert költöztettek ki otthonából az áradás miatt.

Bojti Imre, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság ügyeletese elmondta: a Tisza és a Bodrog árad, a többi folyó lassan apad Észak-Magyarországon. Hozzátette: a gátakon és az árral fenyegetett településeken hatezren dolgoztak az éjjel.

Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra személyautóval továbbra sem lehet eljutni, Hernádszentandrás viszont Ináncs felől már megközelíthető. Ároktőnél, Tiszalúcnál és Körömnél pedig szünetel a kompközlekedés.

Hanganyag: Sánta András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást