Miért nem jó, ha mindig autóval visszük a gyereket az iskolába?

Infostart
2010. május 19. 09:40
Több ezer angol kisiskolás nem tudja megmondani, hogy pontosan hol lakik, mert bár közel él az iskolához, kocsival viszik oda reggelente.

Brit kutatók felméréséből kiderült, hogy minden ötödik gyerek, akit kocsival visznek a szülei az iskolába, nem tudja megmondani otthona pontos címét, még annak ellenére sem, hogy kevesebb, mint öt kilométerre lakik a sulitól.

A kutatók több mint kétezer általános iskolást kérdeztek meg iskolába járási szokásaikról. Kiderült, hogy azok a gyerekek, akiket rendszeresen autóval visznek reggelente az iskolába, nem ismerik otthonuk környékét, csak a fákat és néhány házat.

A bristoli és a newcastle-i gyerekek közül ötből egy nem tudta megmondani az irányítószámát, miközben csak minden második gyerek jár gyalog az iskolába.

A fővárosi gyerekek már jobban teljesítettek, ugyanis Londonban nem olyan szokványos, hogy a gyerekeket kocsival viszik: négyből három kisiskolás gyalog megy reggelente, így nem csoda, hogy a megkérdezettek 86 százaléka meg tudta mondani a címét, és közel kétharmaduk az irányítószámot is tudta.

Csakúgy, mint egy rendes reggeli, az iskolába sétálás is fontos része a napkezdésnek a gyerekek számára - hangsúlyozta Steve Kitson, a kutatást megrendelő Kia Motors UK munkatársa, aki hozzátette: a brit gyerekek háromnegyede öt kilométeren belül lakik az iskolájától, vagyis a szülők szükségtelenül viszik őket autóval reggelente.