Tudja, mi a tartós házasság titka?

Infostart
2010. május 18. 08:40
Uraim, felejtsék el a csokoládét, a virágot vagy a romantikus vacsorákat: ha azt szeretnék, hogy házasságuk tartós legyen, szálljanak inkább be a házimunkába.

Tovább tartanak azok a házasságok, amelyekben a férj is kiveszi a részét az otthoni teendőkből - állapították meg brit kutatók. A London School of Economics munkatársai 3500 olyan pár közös életének alakulását vizsgálta, amelynek az 1970-es év egy meghatározott hetében született az első babája. Akkoriban a legtöbb nő otthon maradt a gyermekével, míg a férfi dolgozni járt.

Az elsőszülött ötödik születésnapja után a kutatók megkérdezték a feleségeket, hogy férjük mennyit segédkezik a házimunkában, törődik-e például a gyerekneveléssel, illetve szokott-e bevásárolni. Az eredmény lesújtó volt: a férfiak fele egyáltalán nem vette ki a részét ezekből a feladatokból, negyedük csupán egy, a többi viszont kettő vagy több tennivalót is átvállalt.

Mire a gyerekek elérték a tízéves kort, a párok 7 százaléka túl volt a váláson, míg a csemete tizenhatodik születésnapjára a házasságok 20 százaléka bomlott fel.

Amikor a kutatók összevetették a két adatot, egyértelművé vált, hogy minél többet segítettek a férjek a feleségüknek, annál biztosabbak voltak házasságuk alapjai. Az is kiderült, hogy több volt a válás, ha az asszony egy idő után munkát vállalt a gyereknevelés mellett, viszont azokban a családokban, ahol a férfi besegített a házimunkába, kisebb volt az esély a szakításra.

Az is megállapítást nyert, hogy azok a házasságok, amelyekben a férfi maradt otthon a gyerekkel, és a nő ment dolgozni, legalább olyan biztosak, mint a hagyományos felállásban működők.

A munkaerőpiac, a nők feladatvállalása, a válások száma, valamit a férfi és női szerepekkel kapcsolatos elvárások jelentősen átalakultak 1975 óta, e kutatás azonban megmutatja, milyen erős kapcsolat van a házasság stabilitása és a férfiak viselkedése között - magyarázta a jelentés elkészítésében részt vett szakértő, Wendy Sigle-Rushton.

A legutóbbi adatok szerint Nagy-Britanniában az egyedülálló nők egy héten átlagban hét órát töltenek házimunkával, míg a feleségek vagy a párjukkal együtt lakó barátnők több mint tizenkettőt. A férfiak ezzel szemben csak öt órát dolgoznak a ház körül.